Do kraja prosinca i do -25 uz 30 cm snijega

Pripremite se za zimski kaos, jer ako je vjerovati prognostičkim kartama i modelima, zima koja će pogoditi Hrvatsku, a time i Virovitičko-podravsku županiju, će biti “ona o kojoj će se još dugo pričati”. Prema podacima Kristijana Paljara, administratora i vlasnika meteorološke stranice koja se može vidjeti ovdje, na području grada Virovitice, prosinački apsolutni minimum temperature zraka iznosio je -26.4°C, a u danima koji slijede, posebno od 30. prosinca do 2. siječnja, očekuje se do -25, ali i koji stupanj niže….
Prvi val slabih oborina (kiše, susnježice i snijega) očekujemo već u noći s četvrtka na petak. Drugi val oborina, koji će u sklopu ciklone zahvatiti veći dio Hrvatske, uključujući i obalne dijelove, „zamest“ će nas tijekom subote i nedjelje. Tako bi u noći s četvrtka na petak palo od 1 do 5 cm snijega, a tijekom subote i nedjelje dodatnih od 10 do čak 40 centimetara snijega u višljim dijelovima VPŽ. Do kraja 2014. zadržat će se promjenjivo i nestabilno vrijeme uz povremen snijeg.

Jutarnje temperature zraka vrlo vjerojatno će se spustiti do -20°C, tako bi se moglo dogoditi jedno “abnormalno” kolebanje temperature zraka za prosinac od čak 55 Celzijevih stupnjeva razlike od najviše do najniže temperature. Od ponedjeljka očekujemo pravu hladnoću. Jutarnje temperature zraka očekujemo od -25°C. Najviše dnevne od -11°C tijekom srijede i četvrtka do -4°C tijekom ponedjeljka. Hladnoću će dodatno pojačavati jak sjeverni vjetar koji će na udare biti iznimno jak (do čak 70 km/h). Pripremite se za zimu, hladnoću, pratite www.icv.hr i Radio Viroviticu koji će vam redoviti donositi informacije o prognozi vremena koja nam slijedi. (www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak, 25. 12. 2014)