Božićni običaji miljevačkih Slovaka

Matica slovački nacionalne manjine u selu Miljevci obilježit će za par dana 10 godina osnutka i rada. Toj prigodi u čast uprizorili su po prvi put večaras u ambaru ispred Hrvatsko-slovačkog doma božićne običaje svojih predaka. Ambar izgrađen ovog ljeta postao je mali etno-muzej kućanskih i gospodarskih uporabnih predmeta i njega su smještena jaslice. „Domaćin kuće“ Đuro Sobol uz božićni pozdrav unio je slamu i stavio je ispod jaslica, a na pozdrav mu je uzvratila supruga Tereza, a kasnije su u prostor ambara ušle i „kriskindle“ i prigodnom recitacijom nazdravile domaćinima. Nakon toga zbor miljevčkog KUD-a pred ambarom je otpjevao 10-tak slovačkih i hrvatskih božićnih pjesama za koje ga je nekoliko tjedana pripremala voditeljica KUD-a Željka Kraljik. Nakon toga nastavilo se s proslavom Božića uz pjesmu i kolače u prostoru doma. Na ovaj način ova slovačka zajednica osnažila je svoj identitet i svoju pripadnost slovačkom baštini i selu Miljevci.

U razgovoru s predsjednikom Matice slovačke u Miljevcima Đurom (Đukom) Sobolom dobili smo informacije da je ova matica jedna od najmanjih od 15 matica Saveza Slovaka u Hrvatskoj, a po rezultatima u ovih 10 godina jedna od najvrednijih. Uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjina RH, slovačke države i pojedinaca, te županije Virovitičko-podravske i općine Nova Bukovica izgradili su funkcionalni dom od oko 200 m2 u prizemlju i 150 m2 na katu uporabnog prostora sa sanitarnim i kuhinjskim prostorom. Vrijednost radova na izgradnji i uređenju Hrvatsko-slovačkog doma i njegovog okoliša procjenjuje se na oko 1.150.000 kn uz mnogo sati dobrovoljnog rada. Već sedam godina u 3. subotu u rujnu organiziraju folklornu smotru „Miljevački dani kukuruza“ u kojoj sudjeluju 6-7 folklornih društava iz RH i inozemstva. Nekoliko puta gostovao je i KUD „Račan“ iz njihovog pobratimskog slovačkog mjesta Oščadnice (središta zimskog turizma) smještenog podno Vel’ke Rače jednog od vrhova Zapadnih Karpata na granici s Poljskom. Ove 2014. godine Matica slovačka Miljevci zbog svog zalaganja za očuvanje slovačke baštine dobila je domaćinstvo pjevačke smotre „Ked sa ruža rozvijala“u kojoj su sudjelovali pjevački zborovi svih slovačkih matica u RH. Miljevačka matica ima danas 45 aktivnih članova: od toga 10-tak u osmoškolskoj, 10-tak u srednjoškolskoj i ostali u seniorskoj skupini. Trude se očuvati svoj identitet i time što su uveli slovački jezik kao izborni predmet u svojoj područnoj školi u Miljevcima i matičnoj u Novoj Bukovici.

Slovaci iz Stare i Nove Bystrice doselili su se 1830-tih u ovaj slavonski kraj iz gorskog područja slovčakih Beskida (okrug Žilina) i osnovali selo Mil’ovci (Miljevci). Dogodine će biti 180 godina kako je rođena prva slovačka beba u Miljevcima i time se ovo selo bilježi kao jedna od najstarijih doseljenih slovačkih zajednica u Hrvatskoj. Došli su Rijekom Vah i Dunavom, te su kao sposobni drvosječe i kirijaši morali krčiti guste šume virovitičkog vlastelinstva grofova Pejačević da bi izgradili svoje selo. I danas ovi vrijedni i plemeniti ljudi njeguju jezik i običaje svojih predaka i s ljubavlju ih prenose na mlade naraštaje. (vj 29.12.2014.)

[nggallery id=6972]