Mališani u Pitomači uče o ”različitostima”

U sklopu projekta „Smanjenje diskriminacije kroz rast stručnosti“ u Osnovnoj školi Petra Preradovića održane su dvije radionice za učenike 1. a razreda razrednice Slavice Bartolić i 2. c razreda razrednice Vesne Jelušić. Projekt provodi Udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu Virovitičko-podravske županije “Prvi znak” u partnerstvu s Udrugom za Down sindrom VPŽ i Rekreativnom udrugom “Veseli pokreti”. Projekt financira Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Radionice je održala učiteljica Marija Grgić, prvostupnica radne terapije i članica udruge “Prvi znak”.

Rad je koncepiran tako da se s djecom, kroz radno terapijski pristup, uči po čemu se oni međusobno razlikuju, što sve mogu djeca s teškoćama u razvoju i kako im prijatelji u školi mogu pomoći. Kroz razgovor prepoznaju osobine po kojima se razlikuju, a to su boja kose, kože, očiju, odjeće, zatim spol, dob, visina itd. Kroz primjere sličica na kojima su djeca s različitim teškoćama u razvoju prepoznaju njihove teškoće i pomagala za kretanje, sluh i vid. Na taj način uče kako svojim prijateljima s teškoćama u razvoju mogu pomoći te kako se, unatoč različitostima, svi mogu zajedno igrati.

Sudjelujući u igri „Odbačeni“ uče kako bez priče mogu pomoći svojim prijateljima da dođu u grupe kojima pripadaju po boji točkice na čelu te kako je to ostati sam, ne pripadati grupi. Za kraj napravljen je krug prijateljstva koji kao rezultat zajedništva kroz vulkan izbaci puno radosti i smijeha. Učenici su aktivno sudjelovali u radionicama, a planirane su radionice u PŠ Dinjevac i Otrovanec. (preradovic.hr 30.12.2014.)

[nggallery id=6980]