Marijo Voronjecki kod biskupa Škvorčevića

I ove su se godine dan prije Badnjaka, 23. prosinca djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije, Katoličke osnovna škole i Katoličke gimnazije u Požege na čelu s ravnateljima Želimirom Žuljevićem i Robertom Mokrim te Katoličke klasične gimnazije iz Virovitice na čelu s ravnateljem Marijom Voronjeckim, okupili na zajedničkom čestitanju Božića i domjenku u Odgojno-obrazovnom centru u Požegi na kojem je sudjelovao i biskup Antun Škvorčević.

Na početku susreta profesor Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi Ivan Bedeničić u ime svih djelatnika katoličkih škola čestitao je biskupu Božić, a učiteljica Katoličke osnovne škole u Požegi Anita Rašić uručila mu je prigodni poklon i čestitku.

Potom je biskup zahvalio na lijepim riječima koje mu je uputio prof. Bedeničić o njegovu pastoralnom djelovanju, napose na odgojno-obrazovnom području, te je progovorio o pravom značenju Božića nasuprot onom svedenom na materijalno, o Isus Kristu koji je po svom rođenju u siromaštvu betlehemske štalice naizgled nemoćan, te je ukazao na znakovitost njegova rođenja u noćnoj tami, poput maloga, neznatnog svjetla koje ima moć veću od mraka, istaknuvši da je on pobijedio mrak u koji je uronjen čovjek zbog svoje ranjenosti zlom i smrću. Kazao je da tek kad se okrenemo suncu, točno vidimo svoje lice i stvarnost oko sebe, da nas suvremeni mediji u Hrvatskoj neprestano zapljuskuju novim mrakom kojim se zamagljuje stvarnost te je pozvao učitelje da ne dopuste biti njegovim žrtvama, nego da svakodnevno budu okrenuti Svjetlu, Isusu Kristu i pomognu mladima da sebe u njem promatraju i izgrađuju. Istaknuo je da se kršćanska kultura sastoji od nastojanja konkretizirati svoj život u sadašnjem hrvatskom vremenu i prostoru upravo po Isusovu modelu čovjeka. Ustvrdio je da to nije kultura jendoumlja, nego života što sličnijeg Isusovu, utemeljeng na ljubavi. Na koncu je svima zahvalio za nastojanja koja čine u odgojno-obrazovnom procesu katoličkih škola te je svim djelatnicima i njihovim obiteljima poželio čestit Božić.

Nakon biskupovih riječi uslijedio je kratki domjenak i neformalna razmjena iskustava kroz druženje. (pozeska-biskupija.com 24.12.2014.)

[nggallery id=6948]