Na današnji dan: 25. prosinca

Rodio se Isus i slavi se Božić
Prema Novom zavjetu, kao jedinom izvoru, Isus se rodio u judejskom gradu Betlehemu u Palestini, za vladavine rimskog cara Augusta i judejskog kralja Heroda. Prema Luki, Josip i Marija morali su putovati iz svoga grada Nazareta u Betlehem, radi popisa stanovništva. Djevica Marija rodila ga je u staji, jer u svratištima nije bilo mjesta. Tamo su ga pohodili pastiri koju su u onom kraju čuvali ovce. Prema Mateju, Josip i Marija su živjeli u Betlehemu kada se rodio Isus, kojeg su zatim pohodila tri kralja s istoka i darovali mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Oni su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja. Od godine njegova rođenja računa se kršćanska era (po novijim proračunima Isus je rođen nekoliko godina prije). Kršćansko brojanje godina, uspostavio je monah Dionizije Mali u 6. stoljeću. Datum rođenja nije poznat, ali se tradicionalno uzima 25. prosinca (Božić).

Okrunjen Karlo Veliki u Rimu
Na današnji je dan, na Božić 800. godine, u crkvi sv. Petra u Vatikanu Karlo Veliki krunjen za cara obnovljenog Rimskog Carstva. Podsjetimo, Zapadno Rimsko Carstvo ugasilo se 476. godine, a ovim je činom nakon 324 godine obnovljeno. Priča kaže da je na taj Božić Karlo došao u crkvu sv. Petra na misu, bez ikakvih namjera da se okruni. Papa Leon III. iznenada mu je stavio krunu na glavu i proglasio ga je carem. Na to su mu se svi, ukljućujući papu, poklonili. Karlo je bio zatečen, i kasnije je izjavio da ne bi tog dana išao u crkvu premda je bio Božić, samo da je znao što ga čeka. Obnovljeno carstvo trajalo je do 1806. godine, dakle više od 1000 godina.

Prvi puta izvedena pjesma Tiha noć
Na Badnjak 1818. godine prvi put je izvedena danas najpoznatija Božična pjesma “Tiha noć” (“Stille Nacht” u njemačkom originalu). Dogodilo se to u crkvi sv. Nikole u austrijskom gradiću Oberndorfu, 17 kilometara sjeverno od Mozartovog Salzburga. Riječi pjesme napisao je mladi svećenik Joseph Mohr, a uglazbio je je ravnatelj lokalne škole Franjo Ksaver Gruber. Pjesma je izvorno trebala imati glazbenu pratnju gitare, navodno zato što na taj Badnjak crkvene orgulje u Oberndorfu nisu funkcionirale. Zanimljivo je da je originalni tempo bio brz i živahan poput plesne glazbe, dok se danas ta pjesma izvodi obično u laganom tempu.

Smaknut Ceauşescu i njegova supruga
Na današnji je dan prije 24 godine smaknut dugogodišnji rumunjski lider Ceauşescu, zajedno sa svojom suprugom Elenom. Njih su dvoje uhićeni tri dana ranije pri pokušaju bijega. Održano je suđenje, koje je trajalo otprilike sat i pol, i bilo je snimano video kamerom. Optuženi su za nezakonito bogaćenje, genocid nad rumunjskim narodom i još niz zločina. Presuda je bila smrt. Vojnici su ih vezali i izveli iz sobe za suđenje. Htjeli su ih smaknuti jedno po jedno, no supružnici su inzistirali da budu smaknuti zajedno. I doista, vojnici su ih postavili oboje pred zid i pucali u njih rafalima iz automatskih pušaka. Dok su ga izvodili pred zid, Ceauşescu je navodno pjevao Internacionalu. Snimatelji nisu uspjeli snimiti samo smaknuće, ali su snimili leševe supružnika. Video snimke su poslane stranim TV-postajama, a kasnije tog dana prikazane su i na rumunjskoj televiziji.

Uvedena Celsiusova ljestvica temperature
Anders Celsius, švedski fizičar i astronom, uveo je podjelu na 100 stupnjeva termometarske ljestvice, po njemu nazvane Celzijusovom ljestvicom upravo na današnji dan 1741. godine. Pet godina kasnije sudjelovao je u ekspediciji koja je izmjerila luk meridijana i prvi je uočio djelovanje polarne svjetlosti na magnetsku iglu.

Rusi ušli u Afganistan
Godine 1979. SSSR pokreće invaziju na Afganistan nakon sukoba koji su započeli državnim udarom; prvo Sardara Muhameda Dauda 1973. godine, a kasnije komunističke Afganistanske Demokratske Narodne Stranke u Saur revoluciji u travnju 1978. Zbog frakcionaštva Partije i sve slabijeg utjecaja na terenu, SSSR se odlučuje na invaziju kojom bi se učvrstilo Parcham krilo Partije, pod vodstvom Babrak Karmala. Rast nezadovoljstva radom Partije privlačio je neistomišljenike u sve jače islamističke pokrete. SSSR se na Božić 1979., odlučuje na riskantnu vojnu intervenciju, čiji će opseg rasti zbog nemogućnosti uspostavljanja mira u zemlji. Nakon međunarodnih pritisaka, učestalih napada mudžahedina (treniranih od strane SAD) te gubitka od oko 15.000 vojnika, SSSR se povlači deset godina kasnije, 1989. godine.

Rođen Humphrey Bogart
1899. godine rođen je Humphrey Bogart, američki glumac. Nakon pokušaja s raznim poslovima, Bogart je 1921. godine počeo glumiti i postao redoviti izvođač u broadwayskim produkcijama u dvadesetima i tridesetima. Njegova uloga Ricka Blainea u filmu Casablanca konačno ga je dovela na vrh glumačke profesije, a u isto vrijeme zacementirala njegovu prepoznatljivu filmsku osobnost, onu tvrdokornog cinika koji ponekad pokazuje svoju plemenitu stranu. Slijedili su trijumfi s filmovima Duboki san, Otok Largo, u kojem je nastupio sa svojom suprugom Lauren Bacall, Blago Sierra Madre, Afrička kraljica za koji je osvojio Oscar za najboljeg glumca i film Pobuna na Caineu. Ukupno se pojavio u 75 dugometražnih filmova.

Rođena Dido
1971. godine rođena je Dido, britanska pjevačica. Dido je kćer Claire, francuske pjesnikinje, i Williama O’Malley Armstronga, nakladnika i vlasnika knjižare. Roditelji su je strogo odgajali, pa nije smijela gledati TV i rijetko je imala priliku putovati s obitelji izvan države. Još kao jako mala pokazivala je talent i sklonost prema glazbi pa je sa šest godina upisala čuvenu “Guidance Music” školu u Londonu, a već s 10 godina je naučila svirati klavir i violinu. Dok je bila tinejdžerica, nastupala je širom Velike Britanije s orkestrom koji je izvodio klasičnu glazbu, ali je shvatila da sebe ne prepoznaje u tome. Dido je započela studirati pravo na “Birkbeck” sveučilištu u Londonu, no nije ga završila jer se odlučila posvetiti glazbi. Njen stariji brat i glazbeni producent Rollo Armstrong je 1995. godine osnovao sa svojim prijateljima Maxy Jazzom i Sister Bliss band “Faithless”. Dido je otpjevala sve prateće vokale na prvom albumu Faithlessa – “Reverence” i bila koautor i glavni vokal za pjesmu “Flowerstand Man”, čime započinje njena profesionalna karijera. U vrijeme dok je surađivala s grupom Faithless, Dido je snimila demo verzije nekoliko pjesama, koje su završile na nikad objavljenom albumu “Odds & Ends”, ali je taj demo-album poslužio kao promotivni materijal izdavačkim kućama. Neke od pjesama su kasnije dorađene i objavljene (“Take My Hand” se nalazi na albumu “No Angel”, a “Sweet Eyed Baby” je remiksirana i preimenovana u “Don’t Think of Me”, dok su “Worthless” i “Me” pronašle mjesto na posebnoj japanskoj ediciji albuma).

Preminuo James Brown
2006. godine preminuo je James Brown, američki pjevač i glazbenik. Kao plodan pjevač, kantautor, vođa sastava i glazbeni producent, Brownov je imao veliki utjecaj u razvoju gospela i R&B-a, a također i soula i funka. Ostavio je traga i u mnogim drugim žanrovima, kao što su rock, jazz, disko glazba, dance i elektronska glazba, reggae i hip hop. Njegova glazba također je utjecala na afričku popularnu glazbu, afrobeat, jùjú i mbalax i stvorila predložak za razvoj go-go glazbe. Brown svoju profesionalnu glazbenu karijeru počinje 1950. godina, a postaje slavan već krajem 1950-ih i početkom 1960-ih, sa svojim uzbudljivim živim izvedbama i nizom velikih hitova. Unatoč raznim osobnim problemima i preprekama, Brown neprekidno objavljuje hitove sve do 1980-ih. Uz hvaljen angažman u glazbi, Brown je bio i sudionikom događaja u američkoj politici, najviše u razdoblju 1960-ih i 1970-ih najviše aktivizmom u ime svojih afroameričkih sunarodnjaka i siromašnih slojeva. U ranim ’80-ima, Brownova glazba pomogla je u oblikovanju ritma rane hip-hop glazbe, najviše time što su brojni sastavi u svojoj glazbi često koristili njegove ritmove i samplove, što ih je učinilo hip hop klasicima i jednim od temelja tog glazbenog žanra. Brown je za života bio poznat po mnogim (najviše samoproglašenim) naslovima, uključujući: Soul Brother Number One, Sex Machine, Mr. Dynamite, The Hardest Working Man in Show Business, Minister of The New New Super Heavy Funk, Mr. Please Please Please, The Boss, i jedan od najpoznatijih: the Godfather of Soul. (www.icv.hr, mh; Fotografija:www.poslovni.hr)