Na današnji dan: 26. prosinca

Obilježava se sv. Stjepan Prvomučenik
Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6:5). Njegovo ime na grčkome jeziku znači »kruna«, »vijenac.« Prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent aramejskog kelil (sirsko kelila, “kruna”). Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusova nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem.
Sveti se Stjepan obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci. Blagdan sv. Stjepana (Sjepanje) slavi se u Katoličkoj Crkvi 26. prosinca, drugog dana Božića i državni je blagdan u Republici Hrvatskoj i nizu drugih država. U pravoslavnim crkvama slavi se 27. prosinca, a ako se koristi julijanski kalendar, onda je to po gregorijanskom 9. siječnja.

Potopljen nacistički bojni brod Scharnhorst
Na današnji dan 1943. godine došlo je do posljednjeg pomorskog sukoba velikih brodova Njemačke i Velike Britanije u Drugom svjetskom ratu. Njemački brod Scharnhorst proslavio se u dotadašnjem tijeku rata potopivši 1941. britanski nosač aviona Glorious, pogodivši ga granatom na udaljenosti od čak 24 kilometra (jedna od najvećih postignutih udaljenosti pri direktnom pogodku). Uoči današnjeg dana Scharnhorst je isplovio iz Norveške u pravcu sjevera kako bi napao savezničke konvoje koji su tim putem prevozili pomoć Sovjetskom Savezu. Naime, budući da je velike dijelove SSSR-a okupirala Hitlerova Njemačka, put koji je sa sjevera zaobilazio Skandinaviju bio je najpraktičniji za dovoženje pomoći sovjetima. Sjeverno od rta Nordkapp Scharnhorst je dočekala britanska grupa ratnih brodova, predvođena bojnim brodom Duke of York. Došlo je do bitke, u kojoj su oba broda pucala jedan po drugome, više puta pogađajući cilj. Nakon što je Scharnhorst barem trinaest puta pogođen granatama i četiri puta torpedom, počeo je tonuti. Od njegovih 1,968 članova posade samo je 36 izvučeno iz ledenog mora, a ostali su poginuli.

Raspušten SSSR
Danas je 22. obljetnica raspuštanja Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika. Na današnji je dan Vrhovni sovjet proglasio ukidanje SSSR-a, a zatim se i sam raspustio. Bio je to kraj procesa raspada Sovjetskog Saveza, koji je počeo još godinu i pol dana ranije, kad su prve republike počele istupati iz njega. Prva je Sovjetski Savez napustila Litva, još 11. ožujka 1990., a zatim su slijedile ostale baltičke republike i Gruzija. Posljednji su SSSR napustili Kazahstan i Rusija. Gorbačov je na Božić 1991. dao ostavku na mjesto predsjednika SSSR-a i proglasio je ukidanje te funkcije, a sve preostale svoje ovlasti prenio je na Borisa Jeljcina.

Tsunami u Indijskom oceanu
Na današnji se dan prije 9 godina dogodila jedna od najtežih prirodnih nesreća u zabilježenoj povijesti. Procjenjuje se da je umrlo između 230,000 i 310,000 ljudi od posljedica tsunamija visine i do 30 metara. Vodeni val tsunamija bio je uzrokovan potresom s epicentrom u Indijskom oceanu, stotinjak kilometara od obale otoka Sumatre. Jačina potresa po Richteru bila je 9,1 – 9.3, što ga čini trećim najjačim potresom zabilježenim na seizmografu otkad postoje mjerenja (najjači je bio potres u Čileu 1960. godine, jačine 9.5). Pri potresu je oslobođena energija jednaka eksploziji 9,560,000 megatona TNT-a (kao 550 milijuna nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu). Cijela planeta je zatitrala za 1 centimetar i pokrenuti su potresi sve do Aljaske. Na epicentru morsko se tlo kratkotrajno podiglo za nekoliko metara, što je uzrokovalo tsunami. Val se mogao izmjeriti čak na obalama Kanade i Južne Amerike. Najjače je bila pogođena Indonezija (poginulo je preko 270,000 ljudi). Najdalje mjesto na kojem je bilo poginulih bila je Južnoafrička Republika, na drugoj strani Indijskog oceana. Veliki broj žrtava nastao je zbog činjenice da u Indijskom oceanu nije postajala mreža za upozoravanje na opasnost od tsunamija, tako da je stanovništvo bilo nepripremljeno. Danas postoji sustav upozoravanja, koji su uspostavili Ujedinjeni narodi nakon nesreće.

Pobuna protiv cara Nikolaja I
Ruski carevi nisu tijekom stoljeća imali previše oporbe, osim zadnjeg kojeg su komunisti skratili za glavu zajedno s cijelom obitelji. No, početkom 19. stoljeća, upravo na današnji dan 1825. godine polaganja zakletve novom caru Nikolaju I izbila je pobuna dekabrista, protivnika carizma. Ne treba ni napominjati da je trajala izuzetno kratko i bila ugušena u krvi.

Održan prvi službeni nogometni susret dva različita kluba
Najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogomet, na današnji dan slavi veliki jubilej. Naime, 1860. godine održan je prvi službeni nogometni susret dva različita kluba, Sheffielda i Hallama. Sheffield je najstariji nogometni klub na svijetu, ustanovljen tri godine prije meča, a Hallam je tek stao na noge, no ta dva kluba još uvijek svake godine igraju reprizu prvog meča.

Preminuo Mikša Pelegrinović
1562. godine preminuo je Mikša Pelegrinović, hrvatski pjesnik. Pelegrinovićev književni rad danas je slabo poznat. Sigurno je 1527. godine sastavio zbornik pokladnih pjesama Jeđupka, a sačuvana je i poslanica dubrovačkom pjesniku Sabu Bobaljeviću iz 1556. godine u osmeračkim katrenima, s komičnom tematikom o liječenju starosti (Od jazavac vitno rebro, / i od hrta lijeve desni, / od komarca hrbat desni, / i sve stuci u prah dobro). Međutim, iz dopisivanja drugih pisaca suvremenika (Nikole Nalješkovića, Mavra Vetranovića, Petra Hektorovića i dr.) znamo da ih je svakako napisao mnogo više. Godine 1525. povjesničar Vinko Pribojević spomenuo ga je u svom govoru o porijeklu Slavena govoreći o poznatim pjesnicima. Petar Hektorović 1528. posvetio mu je prijevod Ovidijeva djela Od lika ljubenoga (De remedio amoris) te govori o njegovoj „slatkoj i naredno složenoj Ijubci“. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikimedia)