Na današnji dan: 27. prosinca

Charles Darwin isplovio na ekspediciju na Galapagos
Na današnji dan 1831. godine isplovio je iz Engleske brod Beagle na ekspediciju koja će ga učiniti jednim od najpoznatijih brodova u povijesti. Kapetan Robert FitzRoy tražio je nekoga s naobrazbom iz prirodnih znanosti tko bi mu pravio društvo na putovanju. Izbor je pao na mladog Charlesa Darwina, koji je imao svega 22 godine i studirao je na Cambridgeu kako bi postao anglikanski svećenik. Putovanje koje je trebalo trajati dvije godine činilo se Darwinovom ocu kao gubitak vremena, no rođak ga je uspio nagovoriti da pusti Charlesa. Na kraju je putovanje potrajalo čak pet godina i Darwin je na njemu obišao cijeli svijet, pažljivo bilježeći svoja zapažanja. Zanimljivo je da je otac Darwinove majke bio Josiah Wedgwood, osnivač slavne tvornice porculana Wedgwood, koja je i danas među najpoznatijim britanskim proizvođačima posuđa. Charles Darwin oženio se svojom sestričnom Emmom Wedgwood, unukom istog Josiaha Wedgwooda i imali su desetoro djece.

Osnovana Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond
Na današnji dan 1945. godine osnovane su dvije važne svjetske financijske institucije: Svjetska banka (World Bank) i Međunarodni monetarni fond (International Monetary Fund). Osnivanje tih institucija dogovoreno je na povijesno važnoj konferenciji u Bretton Woodsu (nazvanoj po odmaralištu u državi New Hampshire na sjeveru SAD-a, gdje je konferencija održana). Jedan od glavnih pregovarača bio je slavni britanski ekonomist John Maynard Keynes (tada već s titulom Lord Keynes). Međutim, njegove ideje nisu u potpunosti prihvaćene, nego su znatno ublažene. Zanimljivo je da su od osnutka pa do danas na čelu Svjetske banke uvijek po pravilu bili Amerikanci, a na čelu Međunarodnog monetarnog fonda Europljani. Obje su institucije često bile na udaru kritika, a tako je i danas.

Dovršena građevina Aja Sofija
Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti najprepoznatljiviji je simbol Istanbula. Građevina koja je bila crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej, predstavlja remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopće. Jedno od najvećih graditeljskih dostignuća u povijesti čovječanstva izgrađeno je za samo pet godina, a Aja Sofija je dovršena na današnji dan 537. godine. Izgrađena je od kamena i opeke, visoka je 55 metara, a promjer kupole iznosi joj čak 31 metar.

Nikola Zrinski postavljen za hrvatskog bana
Na današnji dan Nikola Zrinski postavljen je za hrvatskog bana i tu je funkciju obnašao do 1664. godine. Osim što je uspješno ratovao protiv Turaka, bio je političar, intelektualac i književnik. Hrvatski domoljub i mađarski pjesnik posvetio je život očuvanju europske i kršćanske civilizacije, ali i dobrobiti svog naroda. Poginuo je 1664. pod nerazjašnjenim okolnostima u lovu na vepra u blizini međimurskog naselja Gornji Kuršanec. Postoje sumnje da je ubijen po nalogu bečkog dvora, ali sve je zataškano. Njegovom smrću Zrinsko-frankopanska urota (pokušaj hrvatskog plemstva da se odupre nastojanjima bečkog dvora da Hrvatskoj nametne apsolutizam) izgubila je svog predvodnika.

Rođen Louis Pasteur
Na današnji dan 1822. godine rođen je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena – Louis Pasteur. Bio je jedan od osnivača mikrobiologije i suvremenog načina liječenja i sprečavanja bolesti. Po njemu se danas zove postupak pasterizacije – obrade namirnica koja sprečava njihovo kvarenje. Troje djece mu je umrlo od tifusa, što ga je vjerojatno motiviralo da se bavi uzročnicima zaraznih bolesti. Eksperimentalno je dokazao da fermentaciju i bolesti uzrokuju mikrobi, a da one ne nastaju spontano. Zalagao se da liječnici dezinficiraju ruke i opremu prije zahvata na pacijentima, što je do tada bila rijetkost. Pasteur je bio pobožan katolik i umro je dok su mu pričali pripovijest o sv. Vinku Paulskom, zaštitniku siromaha, kojeg je nastojao za života oponašati.

Rođena Marlene Dietrich
1901. godine rođena je Marlene Dietrich, njemačko-američka glumica i pjevačica. U Berlinu 1920-ih, glumila je u kazalištu i u nijemim filmovima. Njen lik Lola-Lole iz filma Plavi anđeo, redatelja Josefa von Sternberga, donio joj je međunarodnu slavu i ugovor s američkom filmskom kompanijom Paramount Pictures. Hollywoodski filmovi kao Shanghai Express i Želja iskoristili su njen glamur i egzotični izgled i učvrstili status zvijezde, kao jedne od najplaćenijih glumica toga vremena. Američkom državljankom postala je 1939. godine, te je tijekom drugog svjetskog rata bila istaknuta zabavljačica savezničkih trupa. Premda je nakon rata povremeno još glumila na filmu, od 1950-ih do 1970-ih većinom je bila na turnejama kao uspješna šou izvođačica. (www.icv.hr, mh; Fotografija: http: pic13.net)