Na današnji dan: 28. prosinca

Održana prva kino predstava braće Lumière
Na današnji su dan 1895. godine braća Lumière održala prvu javnu kinematografsku predstavu u povijesti. Dogodilo se to u dvorani Salon Indien du Grand Café na pariškom Boulevardu des Capucines. Prikazano je ukupno 10 kratkih filmova, među kojima i prvi film braće Lumière “Izlazak iz tvornice Lumière u Lyonu”, koji su snimili ranije te godine i koji traje samo 46 sekundi (postoje tri različite verzije tog filma, s time da je prva ona u kojoj jedan konj vuče kočiju na kraju filma, druga u kojoj je vuku dva konja i treća bez konja). Taj prvi njihov film sniman je sa 16 kadrova u sekundi, dakle imao je oko 736 kadrova, što ga je činilo dugačkim oko 17 metara. Zanimljivo je da su braća smatrala da kinematograf nema budućnosti, pa su ubrzo napustili to područje i okrenuli se pronalaženju postupka izrede fotografije u boji.

Nestao avion u Bermudskom trokutu
Na današnji je dan 1948. godine bez traga nestao avion Douglas DC-3 oznake NC16002 pri letu iz Puerto Rica prema Miamiju na Floridi. Okolnosti nestanka nisu nikada razjašnjene, niti su pronađeni ikakvi ostaci aviona. Dogodilo se to na području tzv. Bermudskog trokuta, koji se najčešće opisuje kao trokut s vrhovima na Floridi, Puerto Ricu i Bermudskom otočju. U avionu je bilo 29 putnika i 3 člana posade (pilot, kopilot i stjuardesa). Vrijeme je bilo lijepo, s dobrom vidljivosti. Posljednje javljanje pilota zemlji bilo je u 3:40 ujutro, kad je izvijestio da je udaljen 80 kilometara od Miamija. Autori priča o Bermudskom trokutu uzeli su taj slučaj kao jedan od reprezentativnih nestanaka bez traga, ponudivši nadnaravna objašnjenja. Od realnih teorija zabilježeno je da su akumulatori na avionu prije polijetanja bili gotovo prazni, što je moglo dovesti do otkazivanja električnog sustava. Ipak, to ne objašnjava nesreću, jer se pri letu za opskrbu električnom energijom koriste generatori koje pokreće motor, a ne akumulatori.

Galileo Galilei otkrio Neptun
Galileo Galilei na današnji dan 1612. godine postaje prvi astronom koji je detaljno promotrio našeg udaljenog susjeda iz Sunčevog sustava, planet Neptun. Iako jedan od pionira moderne astronomije i Galileo je bio samo čovjek pa je tijekom tog prvog promatranja donio krivi zaključak i Neptun u katalogu neba zabilježio kao fiksnu zvijezdu.

Katastrofalan potres pogodio Messinu
Katastrofalni potres je 1908. godine pogodio Messinu na Siciliji. Veći dio grada tom je prilikom uništen, a od posljedica potresa i njime potaknutog plimnog vala poginulo je između 65 i 75 tisuća ljudi. Grad je u narednih godinu dana ipak nanovo izgrađen prema racionalnijim i modernijim planovima.

Nepal proglašen Demokratskom Saveznom Republikom
Privremena vlada je na današnji dan 2007. godine proglasila Nepal Demokratskom Saveznom Republikom. Tim činom označen je kraj monarhije koja je 238 godina vladala tom malom i siromašnom državom u kojoj se nalazi ‘krov svijeta’, te jedinom državom na svijetu koja nema pravokutnu službenu zastavu.

Rođen američki predsjednik Thomas Woodrow Wilson
Na današnji je dan 1856. godine u Virginiji rođen budući američki predsjednik Thomas Woodrow Wilson. Otac mu je bio protestantski pastor, a majka mu je također bila kći jednog pastora, i djevojački se prezivala Woodrow, zbog čega je Thomas i dobio srednje ime Woodrow. Zanimljivo je da se Thomas također oženio kćerkom jednog pastora. Supruga mu je umrla dok je bio američki predsjednik, pa je ulogu Prve dame preuzela njegova kćer Margaret. Ponovno se oženio, za Edith Bolling, koja je bila potomak slavne indijanske princeze Pocahontas. Godine 1919. Wilson je dobio Nobelovu nagradu za mir, a bio je i do danas ostao jedini američki predsjednik s doktoratom.

Preminuo Sergej Aleksandrovič Jesenjin
1925. godine preminuo je Sergej Aleksandrovič Jesenjin, ruski pjesnik.Stvorio je pjesništvo posvećeno selu i prirodi, s mnogo metafora koje crpi iz seoskog života i vjerovanja. Njegov drugi ciklus ima karakter pjesnikovih osobnih ispovijesti. Staljinistička je kritika oštro osuđivala “jesenjštinu”, pijanstvo, razbarušeni individualizam, kavanska raspoloženja i poetizaciju huliganstva. Jesenjinova poezija stekla je mnoge poklonike i izvan pjesnikove domovine. Posljednje godine života, Jesenjin je u neprestanom stvaralačkom zanosu. “Ne mogu ih zaustaviti”, “to je kao navijeni stroj”, govorio je znancima. Prije toga, 1924. godine, na Kavkazu, također je bilježio sve što je godinama gomilao u sebi. Nezaboravna ispovijest Ana Snjegina izlijeva se snagom bujice u divnu lirsku pjesmu. Ana Snjegina je pjesnikovo i najrealističnije ostvarenje, sa utiscima iz rodnog kraja 1918. godine gdje je Jesenjin proveo ljeto i bio očevidac mnogih događaja. Pred smrt Jesenjin se najviše sjeća ljubavi, koja za njega znači najveću sreću i čudo na svijetu.

Preminuo Maurice Ravel
1937. godine preminuo je Maurice Ravel, francuski skladatelj. Njegove klavirske skladbe kao Jeux d’eau, Miroirs i Gaspard de la nuit zahtijevaju znatnu vještinu od izvođača, a njegove orkestralne skladbe, kao što su Daphnis i Chloe i njegova obrada Musorgskijevih Slika s izložbe, vrlo efektno koriste tonalnu boju, te različite zvukove i instrumente. Široj publici, Ravel je poznat po svom orkestralnom djelu Boléro, koje je on smatrao trivijalnim i jednom ga je opisao kao “djelo za orkestar bez glazbe”. (www.icv.hr, mh; Fotografija: lapetiteprincess.blog.hr)