Završava povlačenje jabuka zbog embarga

Mjera Europske komisije o povlačenju mandarina i jabuka s tržišta zbog ruskog embarga te njihovoj distribuciji humanitarnim i ostalim ustanovama završava 31.12.2014. Povlačenje s tržišta je mjera upravljanja krizom u slučaju viškova voća i povrća zbog privremenih i nepredvidivih okolnosti. Financijska pomoć Europske unije dodijeljuje se u skladu s procijenjenim količinama proizvoda na koje ima utjecaj zabrana Ruske federacije. Za svaku državu članicu te količine su izračunate na temelju trogodišnjeg prosjeka izvoza određenih proizvoda u Rusiju. Republici Hrvatskoj dodjeljeno je 4.050 tona za jabuku i 7.900 tona za mandarinu.

Svi proizvođači jabuka i mandarina koji su željeli povući voće s tržišta i za to dobiti novac Europske unije javili su Agenciji za plaćanja kojoj instituciji će isporučiti voće i u kojoj količini. Za kilogram jabuka proizvođači su mogli dobiti 3.11 kuna, a za kilogram mandarina 3.92 kuna s uključenim troškom pakiranja, sortiranja i transporta voća.

Prema podacima Agencije za plaćanja za jabuke je iskorišteno 100% kvote, a za mandarine 44% kvote. U Agenciju je za plaćanja pristiglo ukupno 136 zahtjeva poljoprivrednika za isplatu s traženim iznosom potpore od 4,43 milijuna kuna. Svoje zahtjeve za isplatu isporučenog voća proizvođači moraju podnijeti do 31.1.2015. godine. (apprrr.hr 31.12.2014.)