Češka beseda Virovitica na X. Smotri Čeških beseda u Lipovljanima

Češka beseda Lipovljani bila je domaćin X. Smotre Čeških beseda, koja se održala u subotu, 24. listopada u Društvenom domu u Lipovljanima. U programu su sudjelovali Češka beseda Jazvenik, Češka beseda Sisak, Češka beseda Međurić, te kao gosti, po prvi puta u Lipovljanima, nastupili su članovi Češke besede iz Virovitice. Programu su nazočili saborski zastupnik Vladimir Bilek, gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, predsjednik Češke besede Lipovljani Mirko Knjižek, predsjednica Općinskog vijeća Općine Lipovljani Anka Doležal, te predstavnici ostalih Čeških beseda, lipovljanskih udruga i nacionalnih manjina.

Predsjednik Češke besede Lipovljani Mirko Knjižek pozvao je sve nazočne da svojom prisutnošću uveličaju obilježavanje Dana češke kulture i promociju monografije Češke besede Lipovljani koja će se održati 14. studenog, te se ovim putem zahvalio svima koji su pomogli u njenom stvaranju- Savezu Čeha, gradonačelniku Grada Novske Vladi Klasanu, Albanskom vijeću SMŽ i Općini Lipovljani. “Lijepo je biti u ovako jednoj Općini kao što je naša, jer mi smo i prije nego što je Hrvatska ušla u EU bili “Europa u malom”, te se mi izuzetno ponosimo svojim udrugama.”- rekla je Anka Doležal koja se posebno zahvalila Mirku Knjižeku na dobroj suradnji prilikom ovogodišnjih Lipovljanskih susreta kad je Republika Češka bila zemlja partner.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio i gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji je izjavio da se u Lipovljanima osjeća kao kod svoje kuće, te je iskazao zadovoljstvo što je Grad Novska financijskom potporom omogućio objavljivanje spomenute monografije, kao i suradnju na ostalim projektima Češke besede. “Volim to bogatstvo raznolikosti nošnji i običaja drugih nacija, jer nas to može samo još više zbližiti.”- dodao je gradonačelnik Klasan.

(www.radinovska.hr)