Dan najzdravijeg voća i u orahovačkoj osnovnoj školi

 

Učenici nižih razreda Osnovne škole ”Ivana Brlić-Mažuranić” u Orahovici tradicionalno su i ove godine obilježili Svjetski dan Jabuka. Njihove učiteljice predmetnu su nastavku posvetili jabukama, a sve ja završilo sportskim igrama usko povezanim s ovim voćem:
-Tradiciju održavanja Dana jabuka 21. ili 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća i upravo zbog toga mi već nekoliko godina organiziramo ovaj događaj u našoj školi, da podsjetimo djecu kako je voće itekako važno za zdravlje čovjeka. – rekla je ravnateljica orahovačke osnovne škole Maja Škraba. Igre u orahovačkoj sportskoj dvorani pripremila je i osmislila učiteljica Silvija Čošić:
-Cilj je bio da se djeca zabave, uključe svoj natjecateljski duh, a prije svega uvide važnost jabuke i voća općenito. Djeca su se natjecala u štafeti s jabukom u žlici i nošenju u koš, skupljanju jabuka, plesu u dvoje s jabukom na čelu te na kraju u igri tko će brže pojesti pitu od jabuke. Bilo je kratko, ali slatko. Svi smo se odlično zabavili i ponešto korisno naučili. – rekla je Čošić.

(www.icv.hr, vg, Foto:Vladimir Grgurić)