Direktorica Predstavništva HGK izabrana za članicu Predsjedništva Odbora Europskoga gospodarsko-socijalnog odbora

Na konstituirajućoj sjednici novog mandata Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora održanoj od 6. do 8. listopada, direktorica Predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu Dragica Martinović izabrana je za članicu Predsjedništva Odbora Europskoga gospodarsko-socijalnog odbora.

EGSO je savjetodavno tijelo Unije osnovano Rimskim ugovorom, kojim je 1958. godine uspostavljena Europska ekonomska zajednica, preteča Europske unije. Taj Odbor zastupa interese različitih gospodarskih i društvenih skupina, a broj članova odbora iz pojedine države ovisi o njenoj veličini. Predsjedništvo EGSO-a najvažnije je tijelo nakon Skupštine i snosi političku odgovornost za opće upravljanje Odborom, a čine ga predsjednik, dva potpredsjednika, predsjednici skupina te po jedan predstavnik države članice.
Uz članstvo u Predsjedništvu EGSO-a, Dragica Martinović članica je i predsjedništva Stručne skupine za jedinstveno tržište, proizvodnju i potrošnju, Stručne skupine za vanjske odnose, Stručne skupine za promet, energiju, infrastrukturu i informacijsko društvo te Zajedničkoga savjetodavnog odbora EU-Srbija.

Predstavništvo HGK u Bruxellesu predstavlja i zastupa interes hrvatskoga gospodarstva pri institucijama Europske unije. Predstavništvo je inicijator, suosnivač i koordinator Hrvatske poslovne mreže koja okuplja predstavnike institucija koje zastupaju hrvatske interese u Bruxellesu.

(hgk)