Dr. Peček Vidaković: „Rano otkrivanje spašava glavu. Borimo se znanjem“

U organizaciji udruge za promicanje i zaštitu ljudskih prava PUTOKAZ Orahovica i Udruge za pomoć osobama s invaliditetom, a uz dobru volju dr. Marijane Peček Vidaković, u Orahovici je održano dvosatno predavanje i razgovor na temu „Zloćudne bolesti“. Cilj predavanja, kako je rekla dr. Peček Vidaković nije bio da se ljude uplaši, nego upravo suprotno – da im se objasni da rano otkrivanje spašava glavu.

Okupilo se u hotelu „Ružica“ četrdeset građanki i građana Grada Orahovice zainteresiranih za ovu tematiku – više žena, nego muškaraca iako brojke kažu da je postotak oboljelih od karcinoma veći u muškaraca nego u žena. Kao jedan od razloga dr. Peček Vidaković navela je upravo i činjenicu da se muškarci rjeđe kontroliraju, odnosno rjeđe idu doktoru pa čak i u situacijama kada se ne osjećaju najbolje

70 % karcinoma je preventabilno – 35% možemo spriječiti, 35% možemo rano otkriti, borimo se znanjem – poručila je prisutnima na kraju svog predavanja dr. Peček Vidaković.

Svoju priču o borbi s ovom opakom bolešću s prisutnima su podijelile sugrađanke Sanja Hodak i Marija Macanić. Njihove životne priče svakako su poticaj da uvijek i u svakoj borbi budemo ustrajni do kraja. Boriti se nije lako, ali predati se nemojte – poruka je Sanje Hodak i Marije Macanić.

(www.icv.hr, sđ, Foto: Putokaz)