Europski parlament izglasao ukidanje roaminga i neutralnost interneta, ali odbio pravila čuvanja interneta

Roaming je drastično pojeftinio u zadnjih nekoliko godina. Od 2007. pojeftinio je za oko 91 posto.  Grupa socijalista i demokrata u europskom parlamentu odredila je potpuno uklanjanje roaminga svojim strateškim prioritetom i nakon dvije godine postignut je kompromis s Vijećem. Direktiva će potpuno stupiti na snagu 15. lipnja 2017.

– Potrošači se često žale da im je taj datum predalek, ali prijelazno razdoblje je nužno kako bi nacionalne države pripremile svoje zakonodavstvo. Dobra vijest jest da u prijelaznom razdoblju pozivi po minuti i podatkovni promet od 1 MB ne smije biti skuplji od 5 centi, a SMS maksimalno može stajati dva centa – objasnila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Prigovore na prijedlog imale su manje grupe u parlamentu, poput Zelenih, krajnje ljevice i euroskeptika koji su u zadnjoj fazi podnijeli amandmane kojima traže brisanje cijelog teksta. Povjerenik za digitalno tržište Andrus Ansip rekao je kako će usvajanje bilo kojeg od njihovih amandmana odgoditi datum uspostave roaminga.

Najveća zamjerka tekstu je činjenica da Vijeće nije dopustilo da se uključi jasna definicija neutralnosti mreže tj. jasno zajamči da neće biti diskriminacije određenih sadržaja pri pretraživanju interneta. Važni elementi za mrežnu neutralnost ipak su isposlovani, a izvjestiteljica je jasno upozorila Komisiju da uskoro očekuje detaljan dokument o neutralnosti mreže.

Parlament je stavljen u poziciju da je morao odlučiti hoće li prihvatiti roaming i nejasno određenu mrežnu neutralnost ili neće prihvatiti ništa, pa će cijeli proces potrajati još nekoliko godina. Velikom većinom podržali su kompromis i odbacili sve amandmane.

Stoga su zastupnici izglasali i nova pravila o neutralnosti interneta u cijeloj Europskoj uniji.

Neutralnim internetom smatra se internetska veza u kojoj telekomunikacijska kompanija koja daje tu uslugu ne usporava i ne blokira određene sadržaje.

Prijedlog Europske komisije ide za time da se zabrani diskriminacija i omogući neutralnost interneta, no isti prijedlog dopustio bi telekom-kompanijama da daju veću brzinu surfanja korisniku koji više plati. Europski parlament, Vijeće EU i Komisija pregovaraju o konačnoj verziji zakona.

Mrežna neutralnost, odnosno neutralnost interneta, načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije. Novim zakonom tvrtke koje pružaju usluge pristupa internetu biti će obavezne ponuditi pristup internetu kojim će se čitav promet tretirati jednako, što znači da se neće moći blokirati ili usporavati stranice, aplikacije ili usluge nekih pošiljatelja, osim ako je to potrebno kako bi se poštovao sudski nalog, a u skladu sa zakonom, ili da se spriječi zagušenje mreže te cyber-napadi.

Iako su izglasali novi zakon, zastupnici su odbili sve predložene amandmane kojima se htjela zaštititi neutralnost interneta u EU.

Predlagatelji amandmana već su kritizirali ovo glasovanje jer su prema njima postojeće regulative vrlo nejasne.

Konkretno, aktivisti grupe “Save the Internet” tražili su da se spriječi mrežna diskriminacija, da se sav promet na internetu tretira jednako, da se zabrani ”ocjena nula” te da se stavi pod kontrolu opterećenost mreže. Detalje o amandmanima možete saznati ovdje.

(www.vecernji.hr, Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)