“Gospodin Mrak i tri bijela šeširića” u Slatini, 23. listopada

Virovitički glumci nastupaju 23. listopada na “2. slatinskoj maloj sceni” s predstavom Silvije Šesto “Gospodin Mrak i tri bijela šeširića”.

Slatinska mala scena je dječji kazališni tjedan u Slatini koji se provodi drugu godinu za redom, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije.

Predstava se odigrava 23. listopada u 12 sati.

Čemu nas je poučio Gospodin Mrak Malim Marulićem nagrađena drama za djecu Gospodin Mrak i tri bijela šeširića jedne od najhvaljenijih suvremenih spisateljica za najmlađe, Silvije Šesto, dospjela je ove sezone na virovitičke kazališne daske u režiji glumca Draška Zidara. Glavni lik predstave, spomenut već u naslovu, upravo je Gospodin Mrak, personifikacija noćne pojave – tame – koju djeca vrlo često doživljavaju kao prijeteću i zastrašujuću. Upravo zbog tog straha Mrak, po prirodi senzibilan i nježan iza svojeg sablasnog naličja, pati u uvjerenju da ga nitko ne voli. Srećom, susret sa djevojčicom Žanom bit će za našeg junaka presudan kad otkrije da je njegova nova prijateljica tužna i neshvaćena poput njega, te će njih dvoje zajedno krenuti na kratko, no važno putovanje u kojem će se izboriti protiv svojih strahova, problema i predrasuda. Žanini suputnici, naime, tri su bijela šeširića. Ta trojica neprestano, objasnit će ona svom „mračnom“ sugovorniku, podsjećaju Žanu na neugodnosti s kojima se svakodnevno susreće zbog svojih klempavih ušiju. Drugi problem što muči ovu djevojčicu gubitak je voljene bake, koju će u snolikoj pustolovini s Mrakom ponovno susresti. Gospodin Mrak priča je, dakle, o prihvaćanju marginaliziranih pojedinaca i konfrontaciji sa strahovima i nesigurnostima, te ujedno i suočavanju djece sa gubitkom voljene osobe i simboličkim „mrakom“ u kakav nas takva tuga može odvesti. Redatelj i glumačka ekipa virovitičke predstave tako su se susreli sa ozbiljnom zadaćom koju im je postavio dramski tekst, a to je upravo razbijanje predrasuda o drugome i drugačijemu. Pritom je, dakako, nemoguće zaobići i zaboraviti važnost bezbrojnih pouka kojima drama obiluje. Zato će se djeca kroz lik svoje vršnjakinje Žane i dječje zaigranog Mraka podsjetiti na važnost školskih i životnih zadaća i obveza, ali i radosti i optimizma što ih trebaju voditi kroz sve postavljene im zadatke. Žana će pak na svršetku svoje pustolovine spoznati kako su i Mrak i šeširići tek utvare jednog veselog sna koje će je, zahvaljujući njezinoj mašti, pratiti i na javi, nakon što su se iz utjelovljenja tuge i nezadovoljstva zbog tobožnje fizičke mane transformirali u glasnike radosti. „Bit će stalno tu uz tebe/Šeširići sreće tvoje/Zdravlje, posao, ljubav/Da te vode, maze, paze“, poručit će tako posljednji od brojnih songova iz razigrane drame o Gospodinu Mraku. Na vjernoj publici tek ostaje da sazna kako su sve te poruke na pozornicu prenijeli članovi ansambla Kazališta Virovitica.

(www.pou-slatina.hr)

gospodin_mrak