Kandidati Domoljubne koalicije predvođeni nositeljem liste Milijanom Brkićem u posjetu Slatini

Kandidati za Hrvatski sabor IV. izborne jedinice Domoljubne koalicije, nositelj liste i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, predsjednik HDZ-a VPŽ i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, dopredsjednik HDZ-a VPŽ i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, predsjednica HSS-a VPŽ i Županijske skupštine Ana-Marija Petin te ravnatelj Doma zdravlja VPŽ Igor Fazekaš, obišli su u ponedjeljak, gospodarske subjekte na području grada Slatine.
Nakon okupljanja i kave s građanima u Gradskoj kavani Tena, nositelj liste Milijan Brkić dao je izjavu za medije:
– Ovo je jedna od stanica na našem putu prema jakoj Hrvatskoj u IV. izbornoj jedinci. Bez jake Slavonije i Baranje, bez jake Podravine, bez podizanja hrvatskog sela i poljoprivrede nema ni jake Hrvatske. Krajnje je vrijeme da prestanemo s podjelama, krajnje je vrijeme da prestanemo s provlačenjem i izvlačenjem nekih stvari iz prošlosti i okrivljavanjem onih iz prošlosti za našu budućnost i sadašnjost. Moramo se uhvatiti posla i svatko, bez obzira na političke preferencije u Hrvatskoj, svaka obitelj, svaki čovjek, svaki mladi čovjek, svaka mlada žena zaslužuje dostojanstven život i Hrvatsku moramo urediti po mjeri čovjeka. Za takvu Hrvatsku su ginuli naši branitelji, za takvu Hrvatsku su naši očevi i naši pradjedovi također podnijeli žrtvu i sanjali su je kao takvu. Naša je zadaća, pogotovo nas političara, da budemo odgovorni, da budemo dio svog naroda i da jednostavno nikada više ne iznevjerimo povjerenje naroda i da služimo svome narodu“.

Potom su se kandidati uputili prema Zavičajnom muzeju Slatina, gdje im je ravnateljica muzeja Dragica Šuvak predstavila stalni postav Zavičajnog muzeja i “Sobu Milka Kelemena“. Nakon stalnog postava posjetili su i Spomen sobu Domovinskog rata gdje ih je dočekala i pozdravila predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Slatine i Orahovice Marija Maračić, a ravnateljica muzeja kandidate je upoznala s izložbom koja je postavljena s ciljem promocije istine i vrijednosti Domovinskog rata, kao i sjećanja na poginule branitelje te junačku borbu hrvatskog naroda.

Sljedeće odredište bilo je Radio Slatina, a nakon toga susreli su se s predstavnicima Udruge osoba s invaliditetom. Predsjednica Udruge Anđelka Zelenko pozdravila je kandidate i izrazila zadovoljstvo i nadu zbog zanimanja kandidata za probleme osoba sa invaliditetom. Iskoristila je priliku i upozorila na koje sve probleme nailaze osobe s invaliditetom. Nakon što je predsjednica Udruge upoznala kandidate s radom udruge i problemima, okupljenima se obratio Milijan Brkić koji je naglasio cilj posjeta-saslušati probleme članova Udruge. Također je istaknuo da se program Domoljubne koalicije sastoji i od dijela koji se odnosi na osobe sa invaliditetom i posebnu skrb za njih te da je veoma važno da političari ne zaborave slušati što je ljudima potrebno za normalan život i nakon izbora.
Posjetili su i tvrtku Mesoprerada d.o.o. koja zapošljava 75 radnika, a čiji je godišnji promet od 40 milijuna kuna. Prerađuju svinjsko i juneće meso. Godišnje proizvode 500 tona kulena, slanine, buđola… Izvoze u Švedsku, Njemačku, Austriju, a njihovi proizvodi nemaju aditiva. Naglasili su kako je veliki problem kooperanata, kojih nema, no usprkos tome, u njihovim proizvodima je 99 posto hrvatske svinjetine i junetine. Od 2005. do danas su uložili oko 2 milijuna eura.
U prigodi posjeta, Milijan Brkić je naglasio kako država prema gospodarstvencima mora biti majka, nikako maćeha.
Nakon obilaska tvrtke Mesoprerada, kandidati su se uputili prema industrijskoj zoni Turbina, gdje su obišli novoizgrađenu tvornicu Drvo trgovina d.o.o. koje je član Sunce koncerna. Zapošljavaju 115 ljudi, imaju 85 milijuna kuna prihoda i 99 posto svoje proizvodnje izvoze u Afriku i Europu. Imaju i tvornicu furnira. Do sada su uložili 5 milijuna eura, a 800.000 eura će uložiti u sušaru. U budućnosti planiraju ulaganje u koogeneracijsko postrojenje s kojim će dobiti struju i paru. Završna faza razvoja tvornice je tvornica poslovnih podova. Kandidati IV. Izborne jedinice su potom krenuli prema Slatini gdje su obišli Stari podrum u vlasništvu tvrtke Halas d.o.o., te u Kozicama novootvorenu sortirnicu i pakirnicu jaja u vlasništvu Zadruge „Kokoš Hrvatica“ gdje su se upoznali s ovom vrijednom inicijativom za male OPG-ove u smislu jačanja njihove pozicije na tržištu, a projekt predstavlja odličan primjer povezivanja jedinica lokalne i područne samouprave s proizvođačima. Kandidati Domoljubne koalicije posjetili su i Obrt Maja i Palma, vlasnika Marice i Zlatka Šomođija koji se bavi proizvodnjom cvjetnih aranžmana, svijeća, prodajom dječjih igračaka…(www.hdz-vpz.com)