Na današnji dan: 18. listopada

Započeo prvi balkanski rat
Prvi balkanski rat (listopad 1912. – svibanj 1913.) vođen je između Srbije, Bugarske, Grčke i Crne Gore na jednoj strani i Turske na drugoj strani. Pred kraj 19. i početkom 20. st. Osmansko Carstvo je bilo pred raspadom i potpuno je izgubilo nekadašnju snagu te su male balkanske države htjele iskoristiti priliku i proširiti svoj teritorij na račun “bolesnika na Bosporu”. Godine 1912. Srbija, Crna Gora, Grčka, Bugarska osnovale su Balkanski savez te uputile Osmanlijama zahtjev da jednako tretiraju kršćane i muslimane. No Osmansko Carstvo je smatralo kako se balkanske države nemaju pravo miješati u njihove unutarnje stvari i počeo je rat. Rat je tekao povoljno za kršćane te su brzo Osmanlijama oteli i oslobodili velika područja Balkana. Osmansko Carstvo je potaknuto velikim gubitcima zahtjevalo posredovanje velikih sila u mirovnim pregovorima. Rat je završen 1913. Balkanske države su podjelile osvojena područja. Osmanskom Carstvu je ostalo još samo malo zaleđe Istanbula.

Aljaska prenesena iz ruskog u američko vlasništvo
Na današnji je dan 1867. godine izvršen prijenos vlasništva Aljaske od Ruskog carstva na Sjedinjene Američke Države. Kupovina je izvršena pomoću čeka od 7.2 milijuna dolara. Na taj način Amerikanci su dobili zemljište na Aljaski za manje od pet centa po hektaru (po toj cijeni bi površina cijele Republike Hrvatske vrijedila samo 268 000 dolara). Zanimljivo je da su Rusi smatrali da su dobili dobru pogodbu. Naime, bojali su se da bi im Aljasku ionako otela neka druga sila ukoliko je ne bi prodali (npr. Velika Britanija, koja je vladala susjednom Kanadom), te da u tom slučaju ne bi dobili ništa. Znatan broj Amerikanaca bio je protiv kupnje Aljaske. Njena vrijednost pokazala se tek mnogo kasnije, kad je na njoj otkriveno zlato. Na današnji dan slavi se na Aljasci državni praznik, tzv. Alaska Day.

Objavljen izlazak prvog tranzistorskog radija
Na današnji je dan 1954. godine objavljen izlazak prvog radio uređaja temeljenog na tranzistorskim krugovima. Do tada su radio aparati izrađivani pomoću katodnih cijevi i bili su veliki i nezgrapni. Prvi tranzistorski radio nazvan je Regency TR-1 (TR je kratica za Transistor Radio), a proizvodile su ga zajednički tvrtke Texas Instruments i I.D.E.A. (Industrial Development Engineering Associates). Funkcionirao je pomoću samo četiri tranzistora, tako da je zvuk bio prilično nekvalitetan, no bio je malih, prijenosnih dimenzija, što mu je bila glavna prednost. Cijena mu je bila 49.95 dolara, a u prvih godinu dana već se prodalo oko 100 000 primjeraka.

Preminuo Thomas Alva Edison
Slavni američki izumitelj Thomas Alva Edison preminuo je na današnji dan 1931. godine. Kao samouk u mladosti počeo je stvarati i objavljivati tehničke izume. Osnovao je u Menlo Park 1876. godine, nedaleko od New Yorka, glasoviti laboratorij u kojem je radio do smrti, a u njemu 1884. godine radio i Nikola Tesla na usavršavanju dinamo-stroja. Najpoznatiji izumi su mu mikrofon s ugljenim zrncima, megafon, fonograf, stroj za pisanje, telegrafski aparat koji otipkava tiskana slova, kvadrupleks aparat, jednostavna konstrukcija kinematografa na osnovi stroboskopskog efekta. Važan izum je žarulja s niti od ugljena, koja je služila za rasvjetu nekoliko desetljeća, prije izuma žarulje s metalnom niti. Edison je četvrti najplodniji izumitelj svih vremena, američkom patentnom birou prijavio je 1093 patenta.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)