Na današnji dan: 19. listopada

Ban Mažuranić otvorio Sveučilište u Zagrebu
Premda Sveučilište u Zagrebu vuče korijene još iz 1669. godine kad je Isusovačka akademija dobila povlastice sveučilišta, ono je u suvremenom smislu riječi otvoreno na današnji dan 1874. godine. U čast kralja i cara Franje Josipa bilo je prozvano “Sveučilište Franje Josipa I.” Prvi rektor modernog sveučilišta bio je kanonik Matija Mesić, koji je predavao povijest. Sveučilište se isprva nalazilo u staroj zgradi gimnazije na Katarininom trgu i imalo je tri fakulteta: Bogoslovni, Pravni i Mudroslovni (filozofski). Ukupno je bilo upisano 205 studenata, od toga 7 na Bogoslovnom fakultetu, 175 na Pravnom i 23 na Mudroslovnom. Rektorat Sveučilišta preselio se u današnju zgradu ispred HNK tek 1882. godine, a do tada je u toj zgradi bila tvornica duhana.

Otkrivena najveća masa zlata u povijesti
Na današnji je dan 1872. godine otkriven tzv. Holtermannov grumen, koji je sadržavao 99.8 kilograma zlata. Otkriven je Australiji, u rudniku “Beyers & Holtermann Star of Hope” u mjestu Hill End u Novom Južnom Walesu. Grumen je bio visine 1.5 metara i ukupne težine (s kamenom kojim je bilo prošarano zlato) 285.7 kilograma. Po današnjim cijenama bi takva masa zlata vrijedila oko 5 310 000 američkih dolara ili gotovo 30 milijuna kuna. Otkrivač, Bernhardt Holtermann, svojom je zaradom od zlata sagradio veličanstvenu vilu u okolici Sydneya. Jedan od prozorskih vitraja na vili prikazivao je njega kako stoji kraj grumena. Bogatstvo mu je omogućilo bavljene njegovom pravom strasti – fotografijom.

Nastala prva diskoteka na svijetu
Na današnji dan 1959. godine otvorena je prva diskoteka na svijetu. Naime, prije toga, tijekom 1950-tih godina, plesalo se u muzičkim dvoranama u kojima su uživo nastupali bendovi. Na današnji dan otvorena je muzička dvorana nazvana Scotch-Club u Aachenu u Njemačkoj. Vlasnik nije želio unajmljivati bend, nego je upotrijebio gramofon. Te večeri se u toj dvorani zatekao novinar Klaus Quirini i bilo mu je dosadno kao i većini posjetitelja. Stoga je preuzeo upravljanje gramofonom. Koristio je stil radijskih voditelja, tako da je najavljivao nadolazeću pjesmu i birao sljedeću. Prva pjesma koju je pustio bila je “Ein Schiff wird kommen” od pjevačice Lale Andersen. Njegov je stil prihvaćen s oduševljenjem, pa je od tada nastavio raditi taj posao kao prvi DJ u povijesti. Prozvao se DJ Heinrich.

Preminuo Jonathan Swift
1745. godine preminuo je Jonathan Swift, irski književnik. Nakon školovanja na Trintiy Collegeu i smrti ujaka koji ga je izdržavao od očeve smrti napušta Irsku. Radio je kao tajnik političara Eilliama Templea i instruktor djevojčice Esthere, koja će odigrati značajnu ulogu u njegovu životu i djelu (Stella u “Dnevniku”). Strastveno se zanimao za suvremene događaja i sudjelovao u političkom životu oštrim člancima. Oko 1710. godine napustio je vigovce i prešao u tabor torijevaca. Kao pisac bezobzirnih članaka u torijevskom časopisu Examiner, za kratko vrijeme postao je najistaknutija ličnost tadašnjeg engleskog novinarstva. Kad vigovci ponovo dolaze na vlast, Swift 1714. godine odlazi u Dublin u progonstvo. Bez sudjelovanja u javnom životu, bez prijatelja proživljava gorke i mračne dane, a uznapredovala je i teška bolest (tumor na mozgu) te je umro u dubokoj apatiji, slijep, gluh i gotovo nijem. Predmet njegove razotkrivajuće i razorne poruge nisu određeni pojedinci, sredine, staleži, događaji već ljudska narav koja se valja u moru gluposti.

(www.icv.hr, Foto:Arhiva)