Novi međunarodni projekt za Nazore

Krajem prošle školske godine, Osnovna škola Vladimir Nazor Virovitica prijavila se
na natječaj udruge aces (Academy of Central European Schools) u partnerstvu s OŠ Bijelo Polje iz Bijelog Polja, mjesta pored Mostara u BiH. Među više stotina prijavljenih projekata odabrano je 40 najboljih među kojima je i njihov projekt Let’s grow to be equal ili u prijevodu Rastimo da bismo bili jednaki. Cilj projekta je integracija djece i ljudi s posebnim potrebama u njihovoj svakodnevnoj sredini, prije svega u školskom okruženju. U projektu aces ove godine sudjeluju škole iz 15 zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija. Voditeljice projekta su učiteljica hrvatskog jezika Kristina Đeri i vanjska suradnica prof. engleskog jezika Vesna Đurčević.
Svake godine u našim školama je sve više učenika s različitim poteškoćama. Uz pomoć učitelja, razrednih kolega i asistenata, omogućava im se što lakše uključivanje u obrazovni sustav. Učenici 7. i 8. razreda, koji su uključeni u projekt, tijekom školske godine imat će se prilike upoznati s različitim poteškoćama i udrugama našega grada koje okupljaju ljude s poteškoćama.

Planirana su predavanja i radionice o slijepima i slabovidnima, ljudima s fizičkim poteškoćama te suradnja s Udrugom za down sindrom i s učenicima koji žive s autizmom. Na tim će se druženjima organizirati razne radionice (kreativne, glazbene ili sportske) gdje će se primjenjivati naučeno na predavanjima. Osim toga, sredstvima iz projekta planiraju se poboljšati uvjeti učenja u školi za djecu s poteškoćama kupnjom pomagala Numicon.
Sudjelovanje u projektu uključuje i druženje s ostalim školama čiji su projekti odobreni te prezentiranje vlastitoga projekta. Na zajedničkim susretima, osim učitelja voditelja sudjeluje i jedan učenik. Radni jezik projekta je engleski. Prvi susret sudionika u projektu održan je od 5.do 8. listopada u Sarajevu, a drugi će biti početkom lipnja u Slovačkoj. Vrlo važna je i suradnja sa školom partnerom iz Bosne i Hercegovine te će učenici, osim sudjelovanja u istim radionicama i predavanjima u svojoj školi, biti gosti učenicima iz Virovitice. U travnju se planira i odlazak Nazorovaca u Mostar gdje će sudjelovati u aktivnostima škole partnera.

O svim aktivnostima skupine izvještavat će se i na facebook stranici projektne grupe koju možete pronaći na sljedećem linku. Osim toga, učenicima koji nisu dio skupine, ali i učiteljima škole, projekt će biti predstavljen kroz letke i panoe u školi kako bi i oni prihvatili različitosti među nama i shvatili da nije loše biti drugačiji.
(www.icv.hr, kđ, Foto: OŠ V.Nazor)