Održan Hrvatsko-češki gospodarski forum

U petak, 16. listopada u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu održan Hrvatsko-češki gospodarski forum, u organizaciji Sektora za međunarodne poslove HGK, u suradnji s Veleposlanstvom Češke Republike, u Republici Hrvatskoj, u Zagrebu.

Forum je organiziran u sklopu službene posjete češkog ministra vanjskih poslova, NJ.E. gospodina Lubomira Zaoraleka Republici Hrvatskoj, koji je predvodio češko gospodarsko izaslanstvo.

Domaćin Hrvatsko-češkog gospodarskog foruma, u ime Hrvatske gospodarske komore, bila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze.

Forumu su prisustvovali Martin Košatka, veleposlanik Češke Republike u Republici Hrvatskoj i Ines Troha Brdar, veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Republici.

Sadržaj foruma obilježio je uvodno obraćanje Mirjane Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, Stanislava Kazecky, potpredsjednika Industrijskog saveza Češke, Joška Klisović, zamjenika ministrice vanjskih i EU poslova RH, te Lubomira Zaoraleka, ministra vanjskih poslova Češke Republike.

Nakon toga predstavljeno je češko gospodarsko izaslanstvo, te su održane prezentacije na teme: „Hrvatska – Vaš poslovni partner“ i „Zelene tehnologije“.

Nakon toga održani su B2B razgovori.

Od sveukupnog izvoza u Češku, Virovitičko-podravske županije, dvije trećine čine proizvodi drvno prerađivačke industrije, a ostatak ravnomjerno ostvaruje izvoz keramičkih pločica i ljekovitog bilja.

U okviru Hrvatsko-češkog gospodarskog foruma predstavljen je i sajam Viroexpo.

Češka Republika predstavlja svoje gospodarstvo na sajmu „Viroexpo“, u Virovitici, već tradicionalno od 2002. godine, a u zajedničkoj organizaciji Veleposlanstva Češke Republike u Hrvatskoj, državne agencije „Czech Trade“ i grada Vyškova – grada prijatelja Virovitice.

Forumu su sudjelovali članovi poslovne zajednice iz Virovitičko-podravske županije i Milan Vanđura, direktor Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, a razgovaralo se o kontinuitetu i modalitetima nastupa Republike Češke na 21. „Viroexpu“, koji će se održati u Virovitici, od 26. do 28. veljače 2016. godine.

(hgk)