Održana sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica

U utorak, 20. listopada je u Jezercu pokraj Orahovice pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe, održana 71. sjednica Strukovne grupe agrara Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na berbu kasnih usjeva i jesensku sjetvu.
Utvrđeno je da kišno razdoblje otežava berbu kasnih usjeva i tijek jesenske sjetve. Berba najzastupljenijih kultura je pri kraju, a prinosi su ispod planiranih.
Očekuje se proizvodnja 8.000 tona duhana, od čega je 88 % tipa svijetla virginija, a 12 % burley.

Organizator proizvodnje nastavlja s aktivnostima u cilju smanjenja proizvodnih troškova povećanjem navodnjavanih površina i sušenjem na biomasu.
Vađenje šećerne repe izuzetno otežava raskvašeno tlo, a kišno razdoblje smanjuje digestiju ispod 15 %, što je manje od očekivanog. Kampanja će se nastojati obaviti u optimalnom roku.

Izuzetno izražen problem je neobrana soja jer kiša smanjuje kvalitetu, a kukuruz je, također zbog kiše, pobran tek manjim dijelom.
Na području Virovitičko-podravske županije sve znatnije je zastupljena proizvodnja buča za bučino ulje, čija je berba obavljena na 70 % površina.
U potpunosti je obavljena sjetva uljane repice i trenutno je dobrog sklopa.
Sjetva kamilice obavljena je na većem dijelu površina, dok je
sjetva pšenice započela, a nastavak se očekuje nakon prestanka oborina i isušenja tla.
Domaćin sjednice bilo je Poljoprivredno poduzeće Orahovica.

(hgk)