Održana tribina u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici

U prostorima Katoličke osnovne škole u Virovitici u četvrtak, 29. listopada održana je tribina za roditelje učenika Katoličke osnovne škole u Virovitici i Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Viovitici na temu: „Roditelji – prvi i povlašteni odgojitelji svoje djece – Teološko-socijalni prikaz utjecaja i izazova s kojima se danas suočavaju roditelji u ostvarivanju prava na odgoj svoje djece“. Zanimljivo predavanje na tu temu održao je profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Vladimir Dugalić. Na tribini su prisustvovali i djelatnici Katoličke osnovne škole te Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici. Profesor Dugalić predavanje je koncipirao u tri djela: govor o djeci i mladima, govor o roditeljima i pitanje osobnog kršćanskog svjedočenja kod roditelja. Započinjući svoje predavanje predavač je naveo nekoliko misli o mladima koje su napisane prije 3 000 godina, a govore kako mladi nisu budućnost svijeta. Na tragu toga postavio pitanje što mi danas mislimo o današnjim mladima i kako im možemo pomoći. Konstatirao je kako mladi danas nemaju viziju za budućnost, sve više uočava njihovo nesnalaženje, mladi se zatvaraju u uske krugove. Na temelju istraživanja danas se u Hrvatskoj pojavljuju mladi koji žele živjeti lagodno i izgubljeni su dok s druge strane imamo mladih koji žele živjeti u skladu s moralnim i kršćanskim vrijednostima.

Predavač je također naglasio važnu ulogu roditelja u životu djece i mladih. Kroz jedan statistički pregled prikazao kako je religioznim ljudima važna obitelj, dok kod nereligioznih ljudi obitelj nije na prvom mjestu. Na kraju predavanja profesor je pomoću crkvenih dokumenata „Familiaris consortio“ i „Gravisimum educationis“ naglasio da samim time što su roditelji djeci podarili život imaju pravo biti prvi i ovlašteni odgojitelji svoje djece. Osvrnuo se i na Katoličke škole kao institucije koje ne preuzimaju roditeljsku odgojnu ulogu nego pomažu roditeljima u odgoju njihove djece i različitim oblicima odgoja.
Na završetku tribine otvorena je rasprava, a svim prisutnima kao i predavaču zahvalnim riječima obratio se ravnatelj škole Mario Večerić koji je predvodio završnu molitvu.

(www.icv.hr, kkg-vtc; Foto: Facebook)