Općina Pitomača nastavlja s projektom obnove rodne kuće Petra Preradovića

Nakon ishođene građevinske dozvole za izvođenje radova obnove rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici, Općina Pitomača nastavlja s projektom.

Izrada projektne dokumentacije financirana je uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kroz Program pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije u 2013. godini. U studenom 2014. godine dovršen je postupak izrade dokumentacije dok je u veljači 2015. izdana građevinska dozvola.

Od listopada 2014. godine u postupku provedbe je projekt kupnje zemljišta iza Rodne kuće Petra Preradovića koje će služiti za potrebe projekta odnosno kojeg će posjetitelji budućeg Centra za posjetitelje – Memorijalnog muzeja Petra Preradovića koristiti kao prostor za odmor, rekreaciju, igre i edukaciju. Općinski načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić u ponedjeljak 26. listopada 2015. godine potpisao je Ugovor o prodaji izravnom pogodbom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske te je time postupak kupnje zemljišta od Republike Hrvatske okončan.

Cilj cjelokupnog projekta obnove Rodne kuće Petra Preradovića je rekonstrukcijom postojećeg prostora memorijalnog muzeja ostvariti suvremeni, moderni, multimedijalni izložbeni prostor koji će kronološki predstavljati život i djelovanje Petra Preradovića te stvoriti preduvjet koji će omogućiti proučavanje i pregled njegovog kompletnog opusa i djelovanja (pjesnik, domoljub, austrougarski general, kandidat za hrvatskoga bana) odnosno pružati informacije te educirati posjetitelje na nov, inovativan način. Uz to, stvaranje jedinstvenog Centra za posjetitelje, je i nastojanje da se originalni izlošci povezani likom i djelom Petra Preradovića sakupe na jednoj lokaciji.

(www.pitomaca.hr)