Otvoreno pismo ZUV HGP-a Upravnom vijeću HINE

Otvoreno pismo Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata upućeno predsjedniku Upravnog vijeću HINE-e gospodinu Josipu Weberu po pitanju neobjavljivanja priopćenja.

Poštovani,
26. listopada 2015. na službenu e-adresu ( hina@hina.hr) uputili smo priopćenje za medije u kojem smo reagirali na izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića na TV Jabuka (20.listopada) u kojoj je, među ostalim kazao da: „braniteljski šator u Savskoj 66 smrdi po svim osnovama“. Neugodno smo iznenađeni time što Hina kao javni medijski servis, kojeg financiraju svi porezni obveznici, a što smo i mi, nije objavila našu reakciju.
Ne samo da to smatramo neprofesionalnim postupkom mimo svih standarda koja moraju vrijediti u javnim medijskim servisima kojima je osnivač Republika Hrvatska – a za svoj rad odgovaraju najvišem zakonodavnom tijelu Hrvatskom saboru – već i mogućim kršenjem zakona.
Naime, Zakon o Hini, preciznije zakonska odredba u članku 5., nedvosmisleno govori da Hina djeluje po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja, te da ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija. Odnosno, da Hina ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.
Mi, predstavnici braniteljskih udruga i branitelji koji smo stvarali demokratsku državu, u kojoj je utemeljen vaš i naš javni medijski servis Hina, smatramo i zalažemo se za neovisno i nepristrano novinarstvo te se nadamo i vjerujemo kako je neobjavljivanje našeg priopćenja bio sporadičan propust.

Sa štovanjem,
Dražimir Jukić, Josip Klemm