Predstavljamo turističke destinacije: Virovitica

Grad Virovitica sjedište je Virovitičko podravske županije, najzapadnije od pet županija istočne Hrvatske, koja osim Virovitice obuhvaća gradove Slatinu i Orahovicu te 13 općina. Virovitica obuhvaća područje od 178,4917 km2 sa 11 naselja: Čemernica, Golo Brdo, Jasenaš, Korija, Milanovac, Podgorje, Požari, Rezovac, Rezovačke Krčevine, Sveti Đurađ i Virovitica. Svojim stanovnicima i posjetiteljima nudi raznovrsne i bogate sadržaje, koji se ogledaju u nizu atraktivnih muzejskih, kazališnih, koncertnih, tradicijskih, sportskih i sličnih zbivanja. U neposrednoj gradskoj okolici može se uživati u ambijentu vinorodnih brjegova, s čijih se vrhova širi jedinstven pogled na prostrane slavonske i podravske ravnice, ili u savršeno očuvanom prirodnom ambijentu Virovitičkih ribnjaka – popularnom izletištu s idealnim uvjetima za rekreaciju i sportski ribolov. Cijeli prostor, od šumovitih obronaka Bilogore, pa sve do rijeke Drave, koja predstavlja granicu s Republikom Mađarskom, nudi izvrsne mogućnosti naročito lovcima jer obiluje različitim vrstama visoke i niske divljači.

Virovitica je grad duge povijesti, smješten na važnim prometnim pravcima; na mjestu gdje se slikovita Bilogora pretapa u plodnu Panonsku ravnicu; na mjestu gdje Slavonija grli Podravinu; na mjestu gdje se čuju i ‘kaj’ i ‘što’. Grad je to, gdje je, kako povijest bilježi, herceg Koloman davne 1234. godine stanovnicima ‘velikog grada Virovitice’ (‘magna villa Wereucha’), daje niz povlastica, a kralj Bela IV. upravo je ovdje 1242.godine izdao ‘Zlatnu bulu’, kojom je Zagreb stekao status slobodnog kraljevskog grada.

O snažnom razvoju grada, nakon odlaska Turaka, danas svjedoče franjevački samostan i crkva sv. Roka, čija se raskošna unutrašnjost ubraja medu najljepše primjere barokne sakralne umjetnosti u kontinentalnoj Hrvatskoj, i svakako, palaca Pejačević – impozantan primjer barokne svjetovne arhitekture. Grofovska obitelj Pejačević 1804. godine podiže dvorac s barokno – klasicističkim obilježjima, koji okružen skladnim parkom, dominira središtem grada. Izuzetan spomenik iz 19. stoljeća je i zgrada Prve Hrvatske štedionice, u cijelosti izgrađena prema bečkim graditeljskim standardima s vrlo elegantnim historicističkim obilježjima.

Od Virovitice se brzo i jednostavno dolazi i do drugih atraktivnih lokaliteta na širem području Virovitičko-podravske županije, kao sto su Park prirode ‘Papuk’, arboretum u Lisičinama ili rijeka Drava. Sa svim svojim prednostima i uz dobru cestovnu i željezničku povezanost, Virovitica predstavlja vrlo atraktivno i lako dostupno turističko odredište.
Virovitica je kao središte Virovitičko-podravske županije i stjecište mnogih zbivanja, manifestacija. Od Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo-a, Izložba malih životinja, Virkasa, Prosinca u gradu, Agroexpo-a, Međunarodnih izložaba voća i povrća, ocjenjivanja meda, Proljetni zvuci Jana Vlašimskog, Virovitičko-kazališno ljeto, Atletske utrke “Doživjeti stotu”, Igara na vodi, do najznačanije manifestacija grada – Rokova.
Od kulturnih znamenitosti tu su: Gradski muzej, Gradska njižnica i čitaonica, Kazalište Virovitica, Muzej Franjevačkog samostana kao i Župna crkva svetog Roka. Od povijesnih znamenitosti treba izdvojiti, Palaču Pejačević, Dvorac Pejačević, Muzej Domovinskom ratu… Od prirodnih ljepota, tu su Virovitički ribnjaci, Gradski park, Vinska cesta Virovitički vidici, mnoštvo sportskih događanja tijekom godine… Virovitica je i dobitnik nagrade “Zelenog cvijeta” za najljepše uređeni grad kontinentalne Hrvatske 2012. godine, na što je posebno ponosna…(www.icv.hr)

[nggallery id=6609]