Predstavljen preventivni projekt – Siguran lov

U četvrtak, 22. listopada u 17 sati u prostoru lovačke kuće „Repić“ u Slatini, održana je sjednica upravnog odbora Lovačkog saveza, Virovitičko-podravske županije, na kojoj su uz predsjednika ŽLS, g. Miroslava Bunetu i članove upravnog odbora, prisustvovali i policijski službenik za prevenciju Dražen Huzjak, te policijski službenik za odnose s javnošću, Siniša Knežević.
Kako je već bilo najavljeno na konferenciji za medije, održanoj u 6. mjesecu ove godine, nositelji ovog preventivnog projekta su MUP, Ravnateljstvo policije i Hrvatski lovački savez, a provoditelji su Policijska uprava Virovitičko-podravska – Ured načelnika, Služba krim. Policije, Služba zajedničkih i upravnih poslova, Policijske postaje Virovitica, Slatina, Pitomača i Orahovica, PGP T. Polje i Lovački savez Virovitičko-podravske županije i Lovačke udruge sa područja VPŽ, dok su ostali partneri, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Turističke zajednice gradova Virovitica, Slatina i Orahovica, Odgovorne osobe Parka prirode Papuk, tijela jedinica lokalne samouprave (gradska Vijeća za prevenciju kriminaliteta) i mediji.

Nakon što je predsjednik Miroslav Buneta, pozdravio sve nazočne i u uvodnom dijelu najavio program održavanja sjednice, policijski službenik Dražen Huzjak je prikazivanjem prezentacije preko „POWERPointa“, predstavio cijeli preventivni program, koji ima prvenstveno za cilj podizanje razine sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem i sveukupne sigurnosti u lovištima usmjerene na prevenciju stradavanja u lovu, kao i sprečavanje protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja iz domene lovstva.
Kroz održanu prezentaciju, članovi upravnog odbora, upoznati su sa mogućim prekršajima iz Zakona o oružju, koje mogu počiniti lovci svojim nesavjesnim djelovanjem, kao i nesrećama i tragedijama, koje su se dogodile u lovu, uslijed nestručnog i nesavjesnog rukovanja vatrenim oružjem.

Također, putem prezentacije uz Zakon o lovstvu, ukazano je i na pravilnike o načinu i uporabi vatrenog oružja i naboja i načinu lova u graničnom pojasu, te jadna od važnijih stvari, lovačka etika i običaji u lovu, kao i siguran način korištenja oružja u lovu.
Nakon predstavljene prezentacije, predstavnici Županijskog lovačkog saveza, naglasili su da je ovo hvale vrijedan projekt i da će u suradnji s policijom, organizirati predavanja na ovu predstavljenu temu, po svim lovačkim udrugama po području Županije virovitičko-podravske, kako bi se svi lovci iz lovačkih udruga mogli upoznati sa ovim preventivnim projektom.

(PU VPŽ)