RA Vidra: Posjet iskusnim poduzetničkim potpornim institucijama u Londonu

U sklopu provedbe projekta „Poduzetnički impuls 2014.“ organiziran je studijski posjet uspješnim poduzetničkim potpornim institucijama smještenim u Londonu, kako bi se steklo novo znanje potrebno za razvoj poduzetničke start-up klime. Na studijskom posjetu sudjelovali su djelatnici Razvojne agencije VIDRA te Centra za poduzetništvo grada Slatine, pri čemu je veliku pomoć u organizaciji pružilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenom kraljevstvu. Studijski posjet sufinanciran je od strane Ministarstva poduzetništva i obrta, u sklopu projekta Poduzetnički impuls 2014.

Prvi sastanak održan je sa studentskom organizacijom NASCUE – The National Association of College & University Entrepreneurs koja potiče studente na poduzetništvo te na stjecanje vještina potrebnih za rad u privatnom sektoru. Na svakom fakultetu koji se nalazi u njihovoj mreži organizirane su tzv. studentske tvrtke u kojima radi od 6 do 12 studenata, te je svakoj tvrtci dodijeljen zadatak koji moraju odraditi, kao na primjer organizacija određene konferencije, razvoj marketinške kampanje za određeni proizvod, razvoj novih proizvoda i slično. Istovremeno NACUE osigurava co-working prostor za bavljenje poduzetništvom te stavlja u upotrebu stare napuštene prostore, kao u ovom slučaju staru crkvu koju će opremiti visokom tehnologijom.

Center for entrepreneurship druga je poduzetnička organizacija s kojom je održan sastanak, a koja se bavi istraživanjima s područja poduzetništva te je vodila kampanju Start-up Britain, koja je obišla sva važnija mjesta u Velikoj Britaniji kako bi potaknula ljude na pokretanje vlastitog poslovanja.

Zahvaljujući zalaganju Veleposlanstva RH velika čast bila je održati sastanak u gradskoj upravi grada Londona, gdje je prezentiran Mayor’s Regeneration Fund, fond koji je usmjeren na revitalizaciju i unaprijeđenije života u određenim dijelovima grada te projekte usmjerene na jačanje malih poduzetnika u lokalnim kvartovima. Kao poseban uspjeh bilo je prisustvovanje na sjednici gradonačelnika Londona, pri čemu je veliki utisak ostavio njihov opušteni pristup temi te engleski humor.

Na kraju posjeta ugostio nas je i veleposlanik Republike Hrvatske, g. Ivan Grdešić, pri čemu su Razvojna agencija VIDRA te Centar za poduzetništvo grada Slatine dobili pohvale za svoju proaktivnost u nastojanju da na temelju pozitivnih primjera iz prakse učimo te postižemo promjene na lokalnoj razini.

(ravidra.hr)