U 10 mjeseci zaplijenjeno duhana kao u dvije godine

Redovitim nadzorima na tržnicama i sajmovima, kao i praćenjem robnog i putničkog prometa preko granice, u 2013. godini zaplijenjeno je ukupno deset tona duhana (i u listu i rezanoga).

Godinu dana kasnije, zaplijenjeno je mnogo više – čak 26,3 tone, a ova godina ruši sve rekorde. Naime, od početka godine do ovoga tjedna carinici su zaplijenili više od 37 tona duhana, više nego u dvije prethodne godine zajedno.

Jedna od većih zapljena zbila se u ponedjeljak, na graničnom prijelazu Stara Gradiška, gdje je državljanin BiH pokušao preko granice prenijeti 40 kilograma duhana u automobilu slovenskih registracija. Sitno rezani duhan nalazio se u prtljažniku u nekoliko putnih torbi.

– Da je sav duhan zaplijenjen ove godine završio na crnom tržištu, Državni proračun bio bi oštećen za 20,3 milijuna kuna trošarina. Od ove količine moglo bi se proizvesti 37 milijuna cigareta, a njihovom prodajom na ilegalnom tržištu nastala bi šteta za državni proračun veća od 38 milijuna kuna – ističu iz Carinske uprave Ministarstva financija.

Što se tiče duhana zaplijenjenog prošle godine, za količinu od 26,3 tone duhana bilo bi utajeno oko 15 milijuna kuna trošarina, a od te zaplijenjene količine moglo bi se proizvesti oko 26.300.000 komada cigareta, čija bi vrijednost na tržištu iznosila približno 27 milijuna kuna.

– Navedeni pokazatelji i količina zaplijenjenog duhana ukazuje na to da smo na vrijeme prepoznali trend ovih nelegalnih radnji, stoga će se sve aktivnosti koje provodimo zajedno s ostalim ministarstvima i u području nadzora i u području definiranja nove legislative koja se odnosi na duhan, nastaviti i dalje – poručuju iz Carine.(Glas Salvonije)