U Kladarama demonstriran starinski način branja kukuruza

U utorak, 27.10.2015 godine u Kladarama s početkom u 13:00 sati Čuvarice kulturne baštine Kladare i Udruga Žena Dinjevac demostrirale su starinski način branja kukuruze na ruke.

Ovom kulturnom događaju kojim su nas sudionici vratili u stara vremena prisustvovali su i predsjednik Turističke zajednice općine Pitomača i općinski načelnik Općine Pitomača gospodin Željko Grgačič te stručna suradnica Turističkog ureda Turističke zajednice općine Pitomača Ivona Pankaz.

A „Kak su to delali naši stari“ saznajemo od predsjednice udruge „Čuvarice kulturne baštine“ gospođe Ivke Mađar:

„Kukuruza se brala ručno. Trgale su se lati sa luždincem. Zatim se je vozila doma na kolima. Kola su vlekle krave ili konji. Lati su se itele kroz obljuk u fižičku. Kupili su se navečer dečki i cure lužditi. Kukuruzu su nosili na tavan, a lužđinca u štagelj. Lužđinec je služil za hraniti. Od njega su se delale lutke, cvetje, jaslice za Božić, plele košarice. Dok se kukuruza pobrala, sekel se je kukuruzinec sa kosicom. Slagali su se snopi i vezali se slamom od rži i sa pređom koja se prela na kolovrat. Od slame su se delali pojasi. Slama se je žela sa kosicama i slagala u nućice od kojih su se delali pojasi. Snopi su se nastavljali u stavice. Posle se je vozil na kolima na vrt i tu se nastavljalo ponovo u stavice, ali jedna do druge, a u polju po celoj zemlji v red. Onda se je vozil gnjoj i rastepal po zemlji. Z krampom se je vlekel na vrpice i onda se je rastepal ručno sa rasovama po zemlji. Zemlja je bila spremna za orati.“

(www.pitomaca.hr)