U Slatini uskoro počinje gradnja Elektrane na drvnu biomasu vrijedna 12.500.000,00 kuna

Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije izdao je investitoru – tvrtki Barjak d.o.o. iz Osijeka u petak, 16. listopada, građevinsku dozvolu za gradnju elektrane na drvnu biomasu, vršne snage P=450kW.

Elektrana Barjak vrijedna 12,5 milijuna kuna bit će sagrađena u poslovnoj zoni Turbina 2 u Slatini, a početak radova planiran je u ožujku 2016. godine.

Kako je u novije vrijeme sve snažniji naglasak na održivom razvoju, zaštiti okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije, tako i Virovitičko-podravska županija, kao i gospodarski subjekti na području županije, nastavljaju s ulaganjem u energetsku učinkovitost. Uz postojeće elektrane u Crncu i Orahovici, trenutno su na području županije u tijeku radovi na izgradnji Sunčane elektrane u Medincima, Elektrane na drvnu biomasu u Virovitici, Bioplinske elektrane u Slatini te Elektrane na šumsku biomasu u Voćinu, s tim da će na području Voćina početkom sljedeće godine započeti izgradnja još jednog kongregacijskog postrojenja na šumsku biomasu.

Ova investicija je od iznimnog značaja za županiju te time još jednom dokazujemo da smo na samom vrhu po pitanju energetske osviještenosti. Naše javne ustanove i gospodarstvenici nisu više samo potrošači energije, već istu mogu dalje prodavati. Na taj način je moguće, a zahvaljujući smanjenju troškova, postići značajne uštede koje se mogu usmjeriti na nove investicije i daljnji razvoj. – rekao je župan Tomislav Tolušić.

Projekti vezani uz alternativne izvore energije na području Virovitičko-podravske županije zasigurno će poboljšati kvotu koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine, ali što je još važnije, doprinijet će razvoju lokalnog gospodarstva te otvaranju novih radnih mjesta.

(www.vpz.hr)