Udio turizma i ugostiteljstva u ukupnom prihodu VPŽ 0,69 posto u 2014. godini

“Značaj deviznog prihoda od turizma”, naziv je brošure koju je izdao Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize, te Odjel za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore.

Utjecaj turizma uočljiv je putem niza gospodarskih varijabli, što se posebno ističe za vrijeme turističke sezone kada se povećava zaposlenost, vrijednost kune kao valute, a promet u trgovini na malo upravo je u tim ljetnim mjesecima najveći u godini.
Turizam je djelatnost koja ima značajnu ulogu u hrvatskom gospodarstvu. Jedna od značajnih varijabli kojom se mjeri utjecaj i uspješnost turističke aktivnosti je devizni prihod od turizma.

U Hrvatskoj ima osobito veliki značaj s obzirom na to da se ostvareni devizni prihod od turizma kreće na razini oko 17% BDP-a po čemu smo vodeći u Europskoj uniji.
Udio turizma i ugostiteljstva u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije u 2014. godini bio je 0,69 posto, a udio turizma i ugostiteljstva u ukupnim je rashodima Virovitičko-podravske županije u 2014. godini iznosio 0,72 posto.

(hgk)