Tko ne bude radio sa 110 posto kapaciteta, morat će promijeniti radno mjesto

Donedavni virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić jedan je od slavonskih predstavnika u novoj vladi. Donosimo njegov intervju koji je dan Glasu Slavonije. Već je sada jasno da mu posla u resoru regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sljedeće četiri godine neće nedostajati. U kraćoj stanci užurbanih prvih dana na novom radnom mjestu odvojio je vrijeme i za čitatelje Glasa Slavonije, koji će osobito pozorno pratiti njegov rad.
Koliko će vam iskustvo u vođenju Hrvatske zajednice županija koristiti kao čelniku Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova?
– Naravno da mi je iskustvo u vođenju zajednice županija od velike važnosti i za funkciju ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali smatram da je iskustvo u vođenju Virovitičko-podravske županije još važnije. Ministarstvo i županija su dva slična sustava i vjerujem da mi je zbog tog iskustva sigurno lakše nego drugim kolegama.
Prije svega velika čast
Tko vas nasljeđuje na funkciji virovitičko-podravskog župana?
– Na funkciji župana Virovitičko-podravske županije naslijedila me je moja kolegica i prijateljica, dosadašnja dožupanica Sanja Bošnjak, koja je prije te funkcije vodila najbolju razvojnu agenciju u Hrvatskoj, našu Vidru. Smatram da će ona nastaviti uspješnu priču u našoj županiji.
Koji vam je bio glavni motiv da se odlučite za u Hrvatskoj nerijetko nezahvalnu ministarsku ulogu, u kojoj su se već mnogi poskliznuli?
– Ovo je za mene prije svega velika čast. Ovu sam funkciju prihvatio posebice zbog toga da nešto napravim za Hrvatsku, pogotovo za njezine nerazvijene krajeve. Da se razumijemo, mirnije i spokojnije bih živio da sam ostao na mjestu župana, u potpuno posloženom sustavu, s ekipom od povjerenja koja vrhunski radi svoj posao. Ali izazov pokušati napraviti velike stvari za državu i za našu djecu bio je presudan.
U povlačenju novca iz fondova EU najbolje rezultate u RH ostvarila je Osječko-baranjska županija. Planirate li kontaktirati s čelnikom Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepanom Ribićem, najzaslužnijim za to, o njegovim iskustvima i idejama?
– Gospodin Ribić vrhunski je stručnjak u svom poslu, a uz to i moj vrlo dobar prijatelj i smatram da je s odličnom ekipom u Regionalnoj agenciji napravio odličan posao. Nažalost, različite političke opcije u Županiji i Gradu Osijeku negativno utječu na rad Agencije (Grad i Županija suvlasnici su Agencije), što nije dobro ni za jedne ni za druge. Ali vjerujem da će zdrav razum prevladati. U svakom slučaju, smatram da ljudi kao Ribić mogu biti od velike pomoći i na nacionalnoj razini.
Jedan od problema s kojim se Hrvatska suočava ovih 25 godina je i činjenica da bogati (Zagreb) bivaju još bogatiji, a oni siromašniji i uz to devastirani ratom (Slavonija i Baranja, Lika) vječno ostaju na repu događaja i izvan glavnih tokova novca. Kako spriječiti da mladi i obrazovani napuštaju ta područja te kako im vratiti nekadašnje značenje i razvojni potencijal?
– Prije svega moramo vratiti optimizam u Slavoniju i Slavonce. Ali i radna mjesta i sve drugo što je nekad Slavoniju činilo boljom od drugih. Možemo li to učiniti kroz politiku? Pa možda ne sto posto, ali da se mi političari moramo maksimalno potruditi da Slavonija živi i preživi, to moramo. Drago mi je što i u mojoj stranci prevladavaju ista razmišljanja i siguran sam da Slavonija više neće biti na začelju državnih interesa, nego upravo suprotno, među prvim prioritetima kada su u pitanju razvoj i zapošljavanje.
U svojim komentarima naglašavate kako je dosad moglo biti povučeno mnogo više novca iz europskih fondova. Gdje se griješilo?
– Griješilo se u tome što nije bilo kontrole, odgovornosti i čvrste ruke. A to je najgore za ovako složen sustav kao što su europski fondovi. Ali popravit ćemo to u roku od mjesec dana. Tko ne bude mogao pratiti tempo ili ne bude radio sa 110 posto kapaciteta, morat će promijeniti radno mjesto.
Kada možemo očekivati Strategiju regionalnog razvoja RH, s kojom je bivša vlast kasnila, i što će to značiti za općine, gradove i županije?
– Strategija regionalnog razvoja je u pripremi već dvije godine i u zakašnjenju već dvije godine. To nam je jedna od prvih tema koje moramo riješiti i vjerujemo da će za nekoliko mjeseci ona biti usvojena.
Jeste li se već susreli s novim premijerom Tihomirom Oreškovićem, ako jeste, kakvi su vaši prvi dojmovi i na čemu inzistira?
– Gospodin Orešković je čovjek kojeg prije svega zanima napredak Hrvatske u svakom smislu, vrlo jasan i učinkovit i meni je osobno čovjek po volji, i po karakteru i po radnim navikama. Red, rad, disciplina i timski rad. Upravo ono što Hrvatskoj i treba. (www.glas-slavonije.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content