Blag porast prometa u djelatnosti trgovine na području VPŽ u 2015.

Prema podacima Eurostata, u prvih jedanaest mjeseci 2015. godine realan promet na razini Europske unije, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio je u prosjeku 3,1 %, a u Hrvatskoj u prosjeku 2,7 % veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Spomenuti rast nastavak je trenda godišnjeg rasta koji kontinuirano traje od kolovoza 2013. godine.

Pozitivna kretanja maloprodajnog prometa djelomično su rezultat povoljnijeg trenda na tržištu rada (godišnji rast zaposlenosti), ali i kretanja potrošačkog optimizma koji je, iako i dalje negativan, znatno povoljniji u odnosu na prethodne dvije godine. Dvogodišnji rast maloprodajnog prometa u EU pozitivno se odražava na osobnu potrošnju, kao bitnu komponentu gospodarske aktivnosti – oko 56 % BDP-a, koja u tom razdoblju također raste.

Kao rezultat dvogodišnjeg uzlaznog trenda, realan promet u trgovini na malo u Europskoj uniji dostigao je razinu prometa iz 2008. godine.
O blagom porastu prometa u djelatnosti trgovine na području Virovitičko-podravske županije u 2015. očitovali su se i predstavnici Strukovne grupe trgovine na nedavno održanoj sjednici u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica.

(HGK)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content