Čak 88 posto kompanija ne vjeruje da su njihovi podaci u potpunosti sigurni

Revizorsko-konzultantska tvrtka EY objavila je globalno istraživanje o informacijskoj sigurnosti pod nazivom „Stvaranje povjerenja u digitalni svijet“.
Istraživanje koje je provedeno u 1755 organizacija iz 67 zemalja pokazuje da čak 88 posto kompanija ne vjeruje da su njihovi podaci u potpunosti sigurni. Kao najvjerojatnije prijetnje informacijskoj sigurnosti ističu se kriminalne organizacije, zaposlenici i hakeri-aktivisti.
Hrvatska narodna banka u prosincu 2014. godine prihvatila je Smjernice o sigurnosti internetskih plaćanja kojima Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo utvrđuje niz minimalnih zahtjeva u ovom području, dodatno potičući banke da unapređuju sigurnost plaćanja koja se odvijaju posredstvom interneta.
Cyber sigurnost je svakako neophodna, ali kompanije ne bi trebale čekati da postanu žrtve napada. Potrebno je zauzeti aktivan obrambeni sustav, osigurati napredne sigurnosne operativne centre koji mogu identificirati potencijalne napadače i analizirati, procijeniti i neutralizirati prijetnju kako se šteta ne bi ni dogodila.

(hgk, Foto:Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content