Đuro Bukić, načelnik Općine Lukač: 2015. godinu završit ćemo u suficitu od oko milijun kuna

U 2015. godini odradili ste mnogo projekata u općini Lukač?
-2015. bila je veoma zahtjevna godina, no imat ćemo pozitivne rezultate kao i prijašnjih godina. Najveća kapitalna investicija na području općine je odvodnja, odnosno kanalizacija u Gornjem Bazju vrijednosti 11.500.000 kuna. Nadalje, želim naglasiti da smo odradili kompletnu sanaciju autobusnih stajališta, kompletnu sanaciju doma u Breziku s terasom i novim inventarom. Onaj dio financijskih sredstava koje smo skupili s osnove zakupa poljoprivrednog zemljišta vratili smo u poljoprivredu, kao što to radimo sve godine. Ove godine napravili smo novih 8 km makadamskih cesta. Jednako tako, odradili smo i oko 100-tinjak zemljanih putova. Moram naglasiti da smo vodili brigu i o našim grobljima i kompletno smo obnovili mrtvačnice. Uključili smo se aktivno u školstvo. Općina se brine o tome da niti jedno dijete u školama ne bude gladno i brine se da svako dijete ima topli obrok. Pomagali smo obiteljima slabijeg financijskog i materijalnog stanja. Nastavljamo stipendirati naše studente i sufinanciramo analize tla poljoprivrednicima.
Kakva je situacija s državnim poljoprivrednim zemljištem?
-Ono s čime ne mogu biti zadovoljan je poljoprivredno državno zemljište koje je upravo Općina Lukač dovela u red u ovih devet godina otkako sam na mjestu načelnika. U posljednjih godinu i pol 250 hektara zemlje poslali smo prema Agenciji, no, nažalost, natječaj nismo dobili do danas. Kao načelnik općine Lukač i predsjednik Udruge općina Republike Hrvatske tražit ću da se raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem vrati jedinicama lokalne samouprave koje imaju kapacitete. Smatram da ćemo imati brži protok samih natječaja.
Kako je porezna reforma utjecala na vašu općinu?
-Ono na što sam upozoravao, općine u Republici Hrvatskoj ostat će bez 20 do 25 % prihoda, što na godišnjoj razini znači 250 do 300 milijuna kuna i upravo se to događa i u općini Lukač gdje će efekti takozvane porezne reforme smanjiti s osnove poreza i prireza na dohodak za oko 300 000 kuna u odnosu na 2014. godinu. Bez obzira na to, mi smo kvalitetno radili i zahvaljujem svojim suradnicima, Općinskom vijeću, i sve što radimo radimo za bolju kvalitetu života, za opstanak mladih u ruralnim sredinama.
Kako pomažete poduzetnicima u općini Lukač?
-Ove godine otvorili smo još jedan pogon tvrtke Šafram, a vrijednost investicije bila je oko 3 milijuna kuna. Općina je i ovaj puta 100 posto oslobodila poduzetnika što se tiče komunalnoga doprinosa i komunalne naknade te pozivam poduzetnike i gospodarstvenike da dođu u općinu Lukač. Učinit ćemo sve da ih oslobodimo svih davanja koja idu prema Općini.
Koje investicije planirate u 2016. godini?
-Ne stajemo, radimo i dalje… U općinu Lukač ušlo je oko 26 milijuna kuna (kanalizacija Gornje Bazje, kurija Kapela Dvor, plinofikacija…). Od početka godine planiramo krenuti u projektiranje i izgradnju kanalizacije Kapela Dvor – Turanovac, Terezino Polje – Zrinj – Katinka i Budrovac – Veliko Polje 1 – Veliko Polje 2. To su investicije koje će obilježiti 2016. godinu. Također, iz Europskog fonda izgradit ćemo kanalizaciju u Breziku vrijednosti 5.000.000 kuna. Što se tiče domova, više-manje smo ih obnovili, uvest ćemo i grijanje, a dio domova koji nije prošao sanacije, aplicirat ćemo prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Planiramo izgraditi novih 5-6 kilometara poljskih putova. Uredit ćemo i park oko kurije Janković u Kapeli Dvoru. Također, uredit ćemo i prostore za sportske sadržaje i napraviti novo igralište te bismo konačno dobili tu cjelinu što se tiče i same kurije i samoga parka.
Općina Lukač 2015. godinu završit će u suficitu?
-Općina sve svoje obveze koje ima prema svojim korisnicima, dobavljačima, nakon završetka poslova koje su dobili putem javnih natječaja, plaća u roku jednoga dana i poslovnu godinu završavamo da nikome nismo dužni niti jednu lipu. Ostvarit ćemo višak prihoda nad rashodima u iznosu od oko 1.000.000 kuna, što je velika stvar i pokazatelj da radimo odličan posao. Ovim putem poželio bih svim žiteljima općine Lukač čestit Božić i uspješnu 2016. godinu. (www.icv.hr, Vedran Lesić, Fotografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content