Edukacija proizvođača duhanu u sklopu provedbe projekta ugradnje solarnih sušnica za duhan, 27. siječnja u Virovitici

Virovitičko-podravska županija i Razvojna agencija Vidra, u suradnji s udrugama proizvođača duhana s područja Virovitičko-podravske županije, organizirati će edukaciju poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom duhana.
Edukacija će se održati u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici u srijedu, 27. siječnja, s početkom u 11,00 sati.

Glavna tema edukacije je provedba Programa korištenja obnovljivih izvora energije po projektu „SOL SICCUS TOBACUM – INSTALACIJA SOLARNIH KOLEKTORSKIH SUSTAVA NA POSTROJENJIMA ZA SUŠENJE DUHANA“.
Riječ je o Programu neposrednog sufinanciranja ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kod proizvođača duhana na postrojenjima za sušenje duhana, a koji je Županija prijavila, u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrijednost investicije iznosi 6.000.000,00 kuna, iznos sufinanciranja Fonda je 80%, a najviše u iznosu do 4.800.000,00.
Investicija ugradnje 200 solarnih sušnica za duhan usmjerena je ka povećanju konkurentnosti duhanskih proizvođača, ali i poticanju istih da za sušenje duhana više ne koriste plin ili lož-ulje nego obnovljive izvore energije.

Osim povećanja konkurentnosti i opstojnosti duhanske proizvodnje kroz korištenje prirodnih resursa velikog broja sunčanih sati ugradnjom solarnih panela na sušare za duhan, cilj ove investicije je i potaknuti razvoj korištenja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji te razviti model spajanja obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjer dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content