Elena Lukačević ušla u državnu ekipu mladih prirodoslovaca

U prostorima Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, 16. siječnja, održan je Državni turnir mladih prirodoslovaca 2016. na kojem je nastupila i učenica Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine, Elena Lukačević. Uz mentorstvo učiteljice matematike, Sanele Jukić, Elena je obrazložila problem broj šest, to jest „Dice“ ili „Kocka“. Radi se o problemu u kojem je potrebno objasniti kako rezultat dobiven na kocki nakon kotrljanja ovisi o visini s koje je kocka bačena, ako je početna brzina kocke bila nula. Elena je nakon uspješne prezentacije rješenja ušla u državnu ekipu koja će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji će se ove godine održati u Iranu.

Inače, Hrvatski turnir mladih prirodoslovaca je pojedinačno državno natjecanje učenika dobi od 12 do 16 godina u znanju iz svih područja prirodnih i tehničkih znanosti, a to su: fizika, kemija, biologija, tehnika i informatika. Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih unaprijed zadanih prirodoslovnih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje i usporedbu rezultata modela i pokusa.

Početkom kalendarske godine učenici izabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka (zadaci Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca – IYNT) i rade na njemu. Do zadanog roka učenici šalju izvješće u obliku seminarskog rada (4-6 stranica) popraćeno fotografijama ili video snimkama pokusa, i drugim prilozima koji omogućuju bolji uvid u rezultate rada. Na temelju ocjena neovisnih ocjenjivača, učenici (do 18 učenika) se pozivaju na Hrvatski turnir mladih prirodoslovaca.(www.icv.hr, mt, foto:arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content