Noć muzeja 2016: Dim u Gradskom muzeju Virovitica za “Noć muzeja 2016.”

Gradski muzej Virovitica ove godine uključio se je deveti put u nacionalnu akciju Hrvatskog muzejskog društva Noć muzeja 2016. Ovo je 11. Noć muzeja u Hrvatskoj, a uz muzeje sudjeluju i brojne druge baštinske institucije u više od 100 gradova Hrvatske.

Program za posjetitelje virovitičkog muzeja osmišljen je prema gostovanju izložbe „Dim-priča o duhanu” Etnografskog muzeja Zagreb. Uz izložbu osmišljeni su i razni sadržaji, te je tako, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Sv. Rok VPŽ, održana akcija „Pušenje je out“ u sklopu koje su posjetitelji mogli izmjeriti očuvanost kapaciteta svojih pluća. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje privatne kolekcije lula Siniše Brlasa, u kojoj je predstavljeno 43 primjerka lula različitih oblika i materijala, izabranih za ovu prigodu od ukupnih 120 primjeraka.

Centralno događanje ove noći bila je izložba „Dim-priča o duhanu” koja je za Virovitički muzej upotpunjena podatcima i predmetima virovitičkoga kraja na kojima je radila kustosica Jasmina Jurković Petras, te je, uz ravnateljicu Mihaelu Kulej, za svečano otvaranje izložbe rekla više o svom radu. Autorica izložbe Marija Živković, kustosica EMZ, za otvaranje rekla je posjetiteljima ukratko o samoj izložbi, ali i detaljno kroz stručno vodstvo izložbom nakon otvaranja. Nekoliko prigodnih riječi uputio je i gradonačelnik Ivica Kirin nakon čega je i službeno proglasio izložbu otvorenom.

Izložbu čine tematske cjeline koje govore o povijesti biljke i njezinom značaju među narodima i kulturama svijeta, te o dolasku biljke duhana u naše krajeve, njezinoj obradi i prilagodbi tržištima. U izložbi je predstavljena i zbirka pušačkog pribora, te tipovi lula i njihova proizvodnja. O načinima uživanja duhana detaljno je pisano u katalogu izložbe, a što je na izložbi prikazano video materijalima i scenografskim ugođajem.

Svojim predavanjem „Cigarete na filmu“ ovu večer učinio je još zanimljivijom Dean Šoša, urednik na 3. programu HRT-a, kroz koje je posjetiteljima predstavio kako se je kroz desetljeće mijenjala percepcija pušenja na filmu, koliko je sama cigareta bila značajan čimbenik u kreiranju samog kadra, radu s glumcima, kreiranju atmosfere i slično.

(www.icv.hr, žđ; Foto: Željka Đaković)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content