Intervju, Milan Dundović, načelnik Općine Mikleuš

Po čemu ćete pamtiti 2015. godinu?
– Obilježila ju je teška financijska situacija. Najmanja smo općina u VPŽ i uvijek smo imali mali proračun, no i tako smo uspijevali realizirati naše planove, sufinancirati razne projekte. Pomagali smo rad udruga i sve ono što je i pred drugim jedinicama lokalne samouprave. Iako smo imali proračun oko 2.000.000,00 – 2.300.000,00 kuna, kako kada, uglavnom smo godinu završavali s viškom prihoda. Međutim, 2015. godinu završit ćemo s manjkom. Samo za usporedbu, u odnosu na 2014. godinu, u 2015. Općina će imati manje ostvarene prihode od poreza na dohodak za cca 400.000,00 kuna. Sukladno ostvarenju prihoda u 2015. godini, donesen je i proračun za 2016., koji je manji od 2 milijuna kuna, no ipak se nadam da će 2016. godina biti bolja od ove. Nadam se pokretanju privrede, novim radnim mjestima, a samim tim i većim prihodima proračuna, budući da je s tako malim proračunom teško ispuniti sve obveze.
Usprkos tome, radilo se na području općine Mikleuš.
– Unatoč teškoj financijskoj godini, uspjeli smo realizirati naše projekte. Asfaltirali smo parkiralište ispred groblja u Balincima i Boriku. Uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost realizirali smo projekt Energetska obnova zgrade uz nogometno igralište u Mikleušu (krovište, vanjska ovojnica, stolarija i centralno grijanje – vrijednost projekta preko 400.000,00 kuna). Radili smo na uređenju dječjih igrališta, uređenju poljskih putova, kanala, tarupiranju bankina. Izgrađena je vodovodna mreža u dijelu Ulice Školska u Balincima.
Što planirate u 2016. godini?
– U planu je završiti vodovodnu mrežu u Ulici Školska u Balincima, raditi na uređenju objekata u vlasništvu Općine (mjesni domovi, sanacija postojećeg sportskog objekta na nogometnom igralištu u Boriku), uređenju poljskih putova i kanala. Budući da su u svim naseljima, izuzev u Balincima, izgrađene kuće oproštaja, proračunom su planirana i sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju kuće oproštaja u Balincima. Isto tako, u planu je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju nogostupa. Za 2015. godinu u planu je bila i izgradnja parkirališta na mjesnom groblju u Mikleušu, a budući da je ono uz državnu cestu problem je i parkiranje automobila kada su sahrane, postoji opasnost za ugrožavanje prometa. Projekt smo nominirali na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, no nismo prošli. Isto tako, nominirali smo i cestu prema groblju u Boriku koja je u izuzetno lošem stanju i treba je sanirati. I taj projekt ponovno ćemo nominirati u 2016. godini. To su projekti vrijednosti 700.000,00 kuna što Općina Mikleuš nije u mogućnosti sama realizirati, no uz sufinanciranje Ministarstva vjerujem da bismo uspjeli. Naravno, kao i dosad iz proračuna općine financira se deratizacija, veterinarsko-higijeničarska služba, zimska služba, održavanje groblja na području općine i javnih površina. Sufinanciramo rad udruga s područja općine, isplaćujemo naknadu za novorođenčad. Općina financira naknadu voditeljici Programa predškolskog odgoja, sufinancira školsku kuhinju. Uključeni smo u projekt „Pomoć u kući“, sufinanciramo dolazak specijalista u Dom zdravlja Slatina, rad Hitne medicinske službe. Iz proračuna se izdvajaju Zakonom propisana sredstva za rad Gradskog društva Crvenog križa Slatina. Sukladno mogućnostima, sufinanciramo rad HGSS-a stanica Orahovica, Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici Virovitica. Zbog manjka sredstava, privremeno je ukinuto sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, no nadamo se da će se sukladno mogućnostima proračuna u 2016. godini donijeti odluka o nastavku sufinanciranja. (www.icv.hr, Marko Telišman, Fotografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content