Intervju: Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica

Još je jedna godina iza Mirka Rončevića koji je rekapitulirao što se sve radilo. Pred njim je veliki broj odrađenih projekata, no on nije zadovoljan. Želi više i bolje za svoje mještane.
– Teško je to sve nabrojati, no krenimo redom. Izgrađen je most na cesti prema Crncu, čime je smanjena udaljenost između tih dvaju mjesta. Od ukupne vrijednosti od gotovo 1.300.000 kuna, Općina Čađavica izdvojila je 555.000 kuna. Prometna povezanost nam je itekako važna jer ona nudi i bolji gospodarski razvoj. Uređivali smo i nerazvrstane ceste i poljske putove i tu smo uložili još oko pola milijuna kuna. Uredili smo groblja u naseljima diljem općine. Adaptirana je školska kotlovnica. Tu Općina Čađavica nije puno sudjelovala, ali je veliki obol svemu dala Virovitičko-podravska županija i nadležno Ministarstvo. Još gotovo 250.000 kuna izdvojili smo i za opremu za novorođenčad, smještaj učenika u učeničkim domovima, stipendiranje studenata, sufinanciranje troškova prijevoza učenika srednjih škola i cjelogodišnje obrazovanje za malu školu predškolske djece. Djeca su naša budućnost i moramo se brinuti o njima, posebno u ruralnim dijelovima. Sufinanciramo rad Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici.
Kako se brinete za djecu, brinete i za socijalno osjetljive segmente društva.
– Da, više od 140.000 kuna izdvajamo za Udrugu osoba s invaliditetom, pa za pomoć obiteljima i sufinanciranje Hitne medicinske pomoći, nabavku drva za ogrjev. Naši mještani su nam na prvom mjestu, kako bolji uvjeti života za njih, tako i sve ono u čemu im možemo pomoći.
Mnogobrojne udruge ne bi mogle djelovati da nema Općine i vaše podrške.
– Naravno. To su udruge koje rade na našem području i koje skrbe za mnoge segmente u kojima rade. Tu su Lovačke udruge “Sokol” Čađavica, “Jelen” Noskovci, ali i ribolovne udruge “Karas” Čađavica, “Mrena” Noskovci, Moto klub “Zvijeri” koji tijekom cijele godine puno rade i naravno da im u tom radu, koji je uglavnom humanitarnog karaktera, Općina pomaže. Važna nam je i Udruga slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja, stočarsko- ratarska udruga. Naši hrvatski branitelji iznimno su nam važni. Onima koji su u Domovinskom ratu stvarali Hrvatsku danas moramo davati potporu jer su zadužili domovinu svojom hrabrošću kad je najviše trebalo. Sufinanciramo i rad Vatrogasne zajednice općine, kao i LAG Marinianis Slatina s kojim imamo odličnu suradnju. Važna nam je i briga za sport, pa je tu NK Mladost Čađavica, kao i KUD Podravina koji pronose naše ime diljem županije, ali i cijele Hrvatske.
BILO BI VEOMA POTICAJNO DA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE IZRADE SVOJE RAZVOJNE PLANOVE KOJI ĆE UKLJUČIVATI KORIŠTENJE GEOTERMALNOG POTENCIJALA KOJI POSTOJI UZ RIJEKU DRAVU
Bilo je tu i puno odrađenih projekata.
– Uz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rekonstruirali smo javnu rasvjetu u Šaševu. Nabavili smo vatrogasno vozilo, kupili zemljište za izgradnju Doma zdravlja u Čađavici, pomogli Župni ured u Čađavici, odradili energetsku obnovu zgrade Općine, kao i novu fasadu na zgradi mjesnog doma u Čađavici. Osim toga, nabavljeno je mobilno reciklažno dvorište, a značajna sredstva izdvojili smo za projektiranje ceste Zvonimirovac – Suha Mlaka.
Puno se priča o geotermalnim izvorima na vašem području.
– Informacije o geotermalnim izvorima na spomenutom području datiraju krajem pedesetih godina, kada je INA obavila istražna bušenja na području Slatine i Čađavice s ciljem pronalaženja bogatih izvora nafte i plina. Tijekom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina izbušeno je oko 15 bušotina u kojima nije pronađena nafta, ali je nađena topla voda. Postoji nekoliko bušotina na brdskom području, mada je najviše bušotina u nizinskom dijelu prema Dravi, uz hrvatsko-mađarsku granicu. Temperature fluida kreću se u rasponu od 60-199 °C, što je bilo veoma poticajno da jedinice lokalne samouprave izrade svoje razvojne planove koji će uključivati korištenje geotermalnog potencijala.
Koliko je porezna reforma bila kobna za proračun Čađavice?
-Ona se loše odrazila na financije općine jer smo ostali zakinuti za oko 800.000,00 kuna. Stoga se nadamo da će u 2016. godini doći do izmjena Zakona o porezu na dohodak.
Što planirate u idućoj godini?
– Izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, ceste Zvonimirovac – Suha Mlaka, uređenje ulica Matije Gupca i Radničke. Očekujemo i radove na kanalizaciji u Čađavici, uređenje mjesnih domova u Šaševu, Vraneševcima i Noskovcima. Naravno, i nadalje ćemo provoditi programe vezane za naše mlade, socijalno ugrožene, nadalje ćemo brinuti o svakom našem stanovniku u svakom našem naselju – kazao je za kraj Mirko Rončević, načelnik općine Čađavica. (www.icv.hr, Fotografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content