Memorijalni maraton Pakrac-Bučje pod nazivom „Stazom mučeništva“

Maratonci iz Virovitičko-podravske županije Glasnici istine (Pavo Tutenov, Goran Draksler, Nenad Pelengić, Mario Kovač i Zlatko Milošević) sudjelovali su na Memorijalnom maratonu Pakrac-Bučje pod nazivom ”Stazom mučeništva”.

Maraton, u organizaciji Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, održan je u sjećanje na 16. siječnja 1992. godine, kada je izvršena posljednja razmjena zatočenika logora Bučje.

Logor Bučje je bio prvi koncentracijski logor u Domovinskom ratu osnovan 17. kolovoza 1991., a zatvoren je kada je oslobođena cesta Pakrac – Požega i održana posljednja razmjena zatočenika logora, 16. siječnja 1992. godine na Gavrinici kod Pakraca. Na mjestu logora je uređeno Spomen obilježje i izgrađena kapelica posvećena sv. Antunu Opatu.

Treba podsjetiti, za one koji ne znaju za događaje iz Domovinskog rata, da je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine počela oružana pobuna protiv RH, da je kroz logor Bučje prošlo 300 ljudi te da se 22 logoraša još uvijek vode nestalim.

Pored Glasnika istine, na maratonu su sudjelovali i Duško Štrbac iz Zagreba (branitelj Pakraca i jedan od inicijatora ovog maratona) te djeca poginulih branitelja Sendi Štrbac i Marko Ljevar iz Pakraca i Krešimir Šimić, mladi hrvatski ultramaratonac i pjesnik iz Slavonskog Broda, uz logističku podršku Maria Lovreščaka iz Zagreba.

Pored navedenih maratonaca, po prvi puta je ovu dionicu trčao i Antun Ciglenečki, novinar portala Lipički kompas koji redovito svake godine izvještava javnost o ovom događaju.

Na svome putu maratonci su zastali na mjestu pogibije Vjenceslava Štrbca, oca Sendi i brata Duška Štrbca, gdje su zapalili svijeću i odali mu dužnu počast.

Kao i svaki puta kada trče blizu Brusnika, Glasnici istine zastanu pored Spomen obilježja dvanaestorici poginulih pripadnika 127.virovitičke brigade kako bi im odali počast. Predvođeni Virovitičaninom Mariom Kovačem, sudionici ovog maratona zapalili su svijeću i poklonili se poginulim hrabrim braniteljima.

Na ciljnom odredištu u Bučju maratonce su dočekali Dinko Miovec ispred Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, gradonačelnik Pakraca Davor Huška te ostali nazočni na ovom komemorativnom skupu. (Glasnici istine; foto: Glasnici istine i A. Ciglenički)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content