Mirko Mališ: Zbog mini porezne reforme ostali smo bez 1.2 milijuna kuna

Upitali smo Mirka Mališa po čemu će najviše pamtiti godinu koja broji posljednje dane, 2015.
– Najviše po krizi koja nikako da prestane, pa je svaki rad sve teži i teži. No, usprkos svemu tome, usprkos svim nedaćama, ipak smo i ovu godinu izgurali i idemo naprijed. I kad su takve godine iza nas, uvijek s nadom gledamo u budućnost. Nadamo se da će se i na državnom planu dogoditi neke promjene, kako bi svima, a tako i nama bilo bolje.
Kad se govori o lošim stvarima, tada i vama, kao i ostalim općinskim načelnicima najviše smeta mini porezna reforma, koja je nekima izbila iz općinskog proračuna nekoliko stotina tisuća kuna. Općini Čačinci čak i mnogo više.
– Mini porezna reforma drastično nam je smanjila prihode od poreza i dohotka, pa smo samo od toga uprihodili čak 1.200.000,00 manje, što je veliki financijski udarac. Ipak, nešto smo dobili od države, ali kad se sve zbrojilo, godina nam je “kraća” za 500.000,00 kuna.
Naravno, da je bilo tih sredstava, bilo bi i više realiziranih projekata na području općine Čačinci.
– Sigurno. Recimo, uz državnu cestu D2 započeli smo s radom na pješačkim stazama. Napravili smo samo dio, nikako to nije u obujmu koji smo željeli i planirali prošle godine. A da smo imali sredstva koja smo planirali, da nije bilo mini porezne reforme, mi bismo taj posao davno završili.
No, usprkos tome vi ste radili. Kod Općine Čačinci nema zastoja, radi se i u vremenima kad je proračun “stisnut”.
– Obnovili smo dio pješačkih staza uz D2. Adaptirali smo Hrvatski dom kulture u Čačincima. Sada je to jedno moderno zdanje, koje mogu koristiti svi stanovnici naše općine. I na to smo posebno ponosni. Uredili smo Općinsku vijećnicu, tako da naši vijećnici, ali i svi oni kojima je potreban jedan takav prostor mogu normalno raditi u njemu. Uz suradnju s Virovitičko-podravskom županijom odradili smo projekt rasvjetnih tijela u Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša, a tu je i termo fasada na toj građevini.
Kakva je suradnja s Virovitičko-podravskom županijom?
– Kako sa Županijom, tako i sa svim njenim tijelima suradnja je sjajna. Tu je i VIDRA koja nam puno pomaže. Ta sinergija je iznimno važna kako bi svaka sredina uspješno napredovala.
No, imate li tu sinergiju s državnim institucijama?
– Ne možemo se pohvaliti da je suradnja s državnim strukturama na visokoj razini. Pisali smo im razna otvorena pisma raznim institucija. Na njih nismo dobivali niti negativan odgovor, kamoli pozitivan. Pisali smo vezano za rješavanje kanalizacije u Čačincima, zbog prometne infrastrukture, uređenosti kanala, no nema odgovora.
Kakva je situacija s kanalizacijom u Čačincima?
– U zadnje četiri godine nismo dobili niti kune za nastavak radova na kanalizaciji u Čačincima. Iz našeg proračuna smo izdvajali sredstva kako bismo sanirali određene stvari, ali mi ne možemo krenuti u takav zahvat jer smo mala općina. Ipak, nadamo se boljim vremenima kako bi se i taj problem riješio.
Što planirate u 2016. godini?
– Planiramo nastavak uređenja izgradnje pješačkih staza uz D2. Što se tiče energetske učinkovitosti, tu je uređenje fasada i uvođenje led rasvjete. Izrađena je projektna dokumentacija za adaptaciju svih rasvjetnih tijela na D2 u Čačincima. Normalno, kao i dosad, vodit ćemo brigu o svim segmentima našeg društva. Tu je pomoć za novorođene, sufinanciranje rada dječjeg vrtića, sufinanciranje škole plivanja, pomoć u kući starima i nemoćnima, socijalno ugroženima. Stipendiranje srednjoškolaca i studenata.
Iznimno ste zanimljivi i turistički. Na vašem području se nalazi turistički biser Slavonije, Jankovac.
U suradnji s Turističkom zajednicom Čačinaca i Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije puno se ulaže u Jankovac, ali i druge turističke manifestacije i događaje. Nažalost, i ovoga puta se vidi da državne institucije ne brinu previše prema malima, pa bismo voljeli da se suradnja i financijska pomoć bolje ostvaruju s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom – zaključio je Mirko Mališ. (www.icv.hr, Fotografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content