Na današnji dan: 26. siječnja

Pronađen najveći dijamant na svijetu
Najveći kvalitetni dijamant u povijesti pronađen je na današnji dan 1905. godine u rudniku Premier Mine u gradu Cullinanu u Južnoj Africi. Imao je 3106.75 karata (621.35 grama). Cijena mu se danas procjenjuje na 400 milijuna dolara. Pronašao ga je rudar Thomas Evan Powell. Dijamant je nazvan Cullinan, prema vlasniku rudnika Sir Thomasu Cullinanu. Kamen je kupila vlada južnoafričke države Transvaal i poklonila ga britanskom kralju Edwardu VII. za rođendan. Prijevoz iz Južne Afrike do Engleske predstavljao je sigurnosni problem. Detektivi su postavljeni na parobrod koji je trebao prenositi dijamant, no to je bila samo taktika zavaravanja. Kamen na brodu bio je lažan, a pravi je poslan u običnoj kutiji poštom u Englesku. Dijamant su brusili majstori iz Amsterdama, najbolji na svijetu. Cullinan je razlomljen na 9 velikih brušenih dijamanata i mnogo malih. Najveći brušeni dijamant nazvan je Velika zvijezda Afrike (Cullinan I) i ima 530.4 karata (106.1 grama). Nalazi se na vrhu engleskog kraljevskog žezla. Drugi po veličini komad (Cullinan II) nalazi se u engleskoj kraljevskoj kruni. Oba ta predmeta čuvaju se u sklopu engleskih kraljevskih dragulja u londonskom Toweru.

Utemeljena knjižnica Library of Congress
Brzina kojom su se razvijale SAD nije bila jednakomjerno raspoređena po svim segmentima života. No, pokazalo se da su stvaratelji nove nacije bili svjesni potrebe za znanjem, jer je jedna od najznačajnijih svjetskih knjžnica, Library of Congress, ustanovljena na današnji dan 1802. godine.

Indija proglašena republikom
Nakon drugog svjetskog rata raspala su se kolonijalna carstva i mnoge zemlje Afrike i Azije dobile su napokon svoju samostalnost. Tako je i Indija ostvarila tu mogućnost dvije godine nakon kraja rata, no tek na današnji dan 1950. godine proglašena je republikom.

Premijerno prikazan mjuzikl “Fantom u operi”
Broadway i njegov šarm sinonim su za ludu zabavu i raskošne produkcije. 1988. godine mag musicala Andrew Lloyd Webber otvorio je premijeru Fantoma u operi, koji je naposlijetku postao broadwayski show s najdužim prikazivanjem, jer ga se može vidjeti i danas.

Bill Clinton negirao vezu s Monicom Lewinsky
Na današnji dan 1998. godine američki predsjednik Bill Clinton izrekao je poznate riječi “Nisam imao spolne odnose s tom ženom”. Izjavio je to na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, stojeći uz svoju suprugu Hilary Clinton. Ona ga je podržavala za vrijeme skandala. Dana 27. siječnja izjavila je za NBC da je sve to velika desničarska urota protiv njenog supruga, koja je navodno trajala od kada je najavio kandidaturu za predsjednika. Kasnije je Clinton svjedočeći pred velikom porotom priznao da je bio u “nepriličnom fizičkom odnosu” s Monicom Lewinsky i da izjava koju je dao na današnji dan “nije bila prikladna”.

Rođena Maria von Trapp
Glavni lik poznatog filmskog hita Moje pjesme, moji snovi (The Sound of Music), Maria, koju je glumila Julie Andrews, napravljen je prema stvarnoj osobi, koja je doista proživjela sudbinu prilično sličnu onoj u filmu i ostavila o tome uspomenu. Maria je rođena pod imenom Maria Augusta Kutschera na današnji dan 1905. godine, u vlaku koji je vozio njenu majku iz alpskog sela u kojem je živjela prema bolnici u Beču. Maria je u sedmoj godini života već postala siroče. S 18 je ušla u samostan da bi se pripremila da postane redovnica. U međuvremenu je zamoljena da podučava jedno od sedmero djece Georga Ludwiga von Trappa, čija je supruga preminula. Zaljubili su se i von Trapp je oženio Mariu. Obitelj se doista bavila pjevanjem i postala poznata po tome. Napustili su Austriju, istina ne preko planina, nego vlakom usred bijela dana. Održavali su koncertne turneje po Europi i SAD-u, da bi se napokon smirili u SAD-u. Maria je nadživjela supruga za 40 godina. Za Hrvatsku je zanimljivo je da je Georg Ludwig von Trapp rođen u Zadru, a studirao je u Rijeci. Bio je kapetan u Austro-Ugarskoj mornarici. Prva supruga, s kojom je imao sedmero djece i koja je rano preminula, bila je Agatha Whitehead, unuka riječkog industrijalca Roberta Whiteheada (koji je s Ivanom Lupisom zaslužan za proizvodnju prvog torpeda).

Preminula Ava Gardner
1990. godine preminula je Ava Gardner, američka filmska glumica. Nakon tečajeva glume i dikcije, debitirala je na filmu 1942. godine. Do 1947. godine već je dostigla status zvijezde nastupajući u pustolovnim i ljubavnim filmovima prosječne vrijednosti. Na filmskom platnu magnetična erotičnost tamnokose senzualne ljepotice dolazi do punog izražaja – pa Avu proglašavaju najljepšom glumicom na svijetu, što je potvrdila i ulogom u filmu “Bosonoga kontesa” . Zajedno sa Lanom Turner i Ritom Hayworth je činila seks trio 1950-ih. Bila je druga žena Franka Sinatre.
Njezine nezaboravne glumačke kreacije u filmovima iz pedesetih godina snimljenim po Hemingwayevim romanima – “Snjegovi Kilimandžara” i “Sunce se ponovo rađa” – pribavili su joj atribut tipične hemigvejevske junakinje. Likove impulzivnih, temperamentnih junakinja maestralno je odigrala u filmovima “Mogambo” i “Noć iguane”. Posljednju veću filmsku ulogu odigrala je 1980. godine.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content