Na današnji dan: 29. siječnja

Prvi puta objavljen “Gavran” Edgara Allana Poea
1845. godine “Gavran”, popularna poema Edgara Allana Poea, prvi je put objavljena u New York Evening Mirroru. Posrijedi je izrazito mračna pjesma s izgubljenom ljubavi kao glavnom temom. Po vlastitim riječima Edgara Poea, pjesma je napisana od kraja prema početku, potpuno programatski, a ipak vrhunskim umjetničkim majstorstvom. Krenuvši od dužine pjesme, teme, zatima motiva, odredio je refren kao glavnu stilsku figuru i odlučio se za “Nevermore” = “Nikad više”.

Jimi Hendrix održao gitarski dvoboj s Peterom Townshendom
Još za života postao je legendom glazbenog svijeta, a tko zna što bi od njega bilo da nije previše eksperimentirao s drogama; bilo kako bilo, Jimi Hendrix je 1969. godine održao gitarski dvoboj s Peterom Townshendom, čuvenim tekstopiscem i skladateljem benda The Who.

Karl Benz patentirao prvi automobil
Na današnji je dan 1886. godine Karl Benz dobio je patent za svoj automobil, koji je ujedno bio prvi uspješni automobil na svijetu s pogonom na unutarnje izgaranje. Zanimljiv je bio put kojim je Benz došao do ideje za prvi automobil. San mu je bio napraviti “kočiju bez konja”, a hobi su mu bili bicikli. Svoj prvi automobil napravio je stavivši benzinski motor na trokolicu koja je imala kotače slične onima na biciklu (nije koristio drvene kotače kakvi su bili na kočijama). Motor na prvom automobilu imao je samo jedan cilindar sa 954 kubika i 0.8 konjskih snaga. Mogao je postići brzinu od 16 kilometara na sat.

Feodor III. postaje ruskim carem
Davne 1676. godine Feodor III. postaje ruskim carem. Iako je bio iznimno učen i inteligentan, zbog deformiranog izgleda, koji je bio posljedica nepoznate bolesti i djelomične paraliziranosti, bio je invalid gotovo od rođenja, no, to ga nije spriječilo da upravlja narodom, bilo s trona bilo iz kreveta.

Rođen Ivo Robić
1923. godine rođen je Ivo Robić, hrvatski pjevač. Ivo Robić bio je pionir zabavne glazbe i prodao je preko milijun Morgen ploča zbog čega je dobio nadimak Mr. Morgen što je najveći komercijalni uspjeh postignut u svijetu glazbe na našoj sceni. Od svoje mladosti polako počinje kombinirati svoj privatni život i glazbu svirajući violinu kad je osnovao mali sastav s kojim je amaterski nastupao. Ivo Robić je svojim dugogodišnjim prisustvom na glazbenoj sceni uvelike doprinjeo hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj kulturi. Prije nego što je ozbiljnije krenuo u glazbene vode, Ivo se zanimao za pravničku ili nogometašku karijeru, no kako bi rekli njegovi prijatelji vrhunski poznavatelji glazbe, sva sreća pa se predomislio i tako svima nama poklonio dugi niz godina lijepih pjesama, a nakon toga i naslijeđe u kojima će moći uživati ne samo današnji nego i naraštaji koji dolaze.
Robićevi raniji počeci u glazbi vezuju se uz brojne festivale kojima je prisustvovao od Zagreba, Opatije, Krapine i Splita. U to vrijeme snima pjesmu Morgen koja je stekla i svjetsku popularnost čak i u Americi. Ne znamo znate li, ali pjesma Morgen je bila prva pjesma koje je tada s njemačkog govornog područja dospjela na američke top liste. Iz tog razloga najviše Ivo se odlučio na pokušaj osvajanja Amerike gdje je čak sudjelovao po raznim emisijama kao što su Ed Sullivan Show, Dick Clark Show i brojni drugi. No unatoč silnim pokušajima u svom naumu nije uspio te je nastavio pjevati našim iseljenicima. Pred kraj svog života kao jedna vrsta krune njegovoj karijeri uslijedio je Porin za životno djelo.

Rođen Anton Pavlovič Čehov
1860. godine rođen je Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik, jedan od najpoznatijih dramatičara svih vremena. U književnosti se javlja kratkim humoreskama (sažetost izraza, karakterizacija), a zatim prelazi na novele i pripovijesti (rezignacija, očaj). Završava plodno razdoblje ruskog realizma i započinje novu epohu u razvoju ruske književnosti. Djela: ”Tri sestre”, ”Galeb”, ”Ujak Vanja”, ”Višnjik”, ”Čovjek u futroli”, ”O ljubavi”…

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content