Na današnji dan: 3. siječnja

Winston Churchill zamalo poginuo
Na današnji dan 1911. godine odigrala se jedna od najzanimljivijih epizoda iz života Winstona Churchilla. U to je vrijeme bio ministar unutrašnjih poslova i time de facto šef britanskih policijskih snaga. Tog je dana policija opkolila dvojicu razbojnika u Londonu pokušavajući ih istjerati iz skrovišta i uhititi. Oko dvije stotine policajaca opkolilo je područje, no razbojnici su imali mnogo oružja i streljiva na raspolaganju, pa je započela pucnjava. Kad je čuo za to, ministar Churchill osobno je došao na mjesto događaja, riskirajući život. Naime, tri policajca ubijena su od pucnjeva, a Churchill se gurao u prve redove da vidi što se događa. Fotoreporter ga je snimio kako proviruje iza zida da vidi napadače (na slici). Churchill je pozvao vojsku u pomoć, a na njegov zahtjev dovukli su čak i jedan top. U međuvremenu je izbila vatra u zgradi u kojoj u bili razbojnici. Došla su vatrogasna kola, no Churchill je naredio da ih se ne propušta, želeći da vatra istjera razbojnike van. No, razbojnici nisu izašli. Policija je pronašla njihove ostatke u izgorjeloj zgradi. Kasnije se mnogo kritiziralo Churchilla zato što je ostavio zločince da izgore.

Leonardo da Vinci neuspješno testirao svoj leteći stroj
Leonardo da Vinci bio je talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer. Kao znanstvenik Leonardo se uzdizao iznad svih svojih suvremenika. Njegove znanstvene teorije, kao i njegove umjetničke inovacije, bile su bazirane na pažljivom promatranju i preciznom dokumentiranju. Čovjekov let je bio problem na kojem je Leonardo radio intenzivno punih 25 godina. Upravo na današnji dan 1496. godine, Leonardo je neuspješno testirao svoj leteći stroj. Na žalost nije mu uspjelo otkriti tajnu pogonske snage pri letu, tako da se čini da su njegova promatranja i njegov raznolika nastojanja u proučavanju ptičjeg leta ostala bez učinka. Njegove leteće naprave, iako se nisu mogle koristiti u praksi, utemeljile su zvučne zakone aerodinamike.

Započela gradnja Bruklinskog mosta
Bruklinski most (engl. Brooklyn Bridge) je jedan od najstarijih visećih mostova u SAD. Njegova dužina je 1.825 metara. Spaja njujorške općtine Manhattan i Brooklyn preko rijeke East River. Pukovnik John Robling vodio je gradnju koja je počela 3. siječnja 1870. godine.

Mussolini uveo diktaturu
Benito Mussolini bio je talijanski političar, državnik, fašistički vođa (Duce) i diktator koji je političku karijeru započeo kao socijalist postavši jedan od istaknutih vođa talijanske ljevice. U vrijeme 1. svjetskog rata se sve više razilazi sa stranačkim kolegama zbog svojeg zagovaranja talijanske intervencije na strani Antante. 1919. godine s istomišljenicima osniva Fašističku stranku koja se brzo razvija i sve više približava desnici pri čemu se i Mussolini udaljava od ranijih ideja. Nakon osvajanja lokalne vlasti i pohoda na Rim 1922. godine postaje premijer, a raznim represivnim i autoritarnim mjerama do 1925. godine, i talijanski diktator. Upravo na današnji dan 1925. godine Mussolini je uveo diktaturu.

Aljaska službeno postala 49. američka država
Aljaska je poluotok na sjeverozapadu Sjeverne Amerike i 49. država SAD-a. Površina joj je oko 1,5 milijun kvadratnih kilometara, a na tom prostoru živi 655,435 stanovnika (2004.) Hladna subpolarna klima uzrok je sirovim uvjetima života. Važnost Aljaske uvjetovana je strateškim položajem i velikim rudnim (osobito zlato i srebro) i šumskim bogatstvom, te ribolovom. Aljaska je službeno postala 49. američka država 3. siječnja 1959.

Rođen Michael Schumacher
1969. godine rođen je Michael Schumacher, njemački vozač Formule 1 iz Kerpena u Porajnju. Michael Schumacher sedmerostruki je prvak svijeta, pobjednik 91 Grand Prix utrka, te vlasnik još niza rekorda u svijetu Formule 1. Bio je dva puta Njemački sportaš godine (1995. i 2004.). Prvi je i zasad jedini Nijemac, kojemu je to uspjelo ostvariti u utrkama Formule 1, a samim time je popularizirao Formulu 1 kao sport u svojoj zemlji. Nakon dva naslova prvaka osvojenih u Benettonu, 1996. godine prelazi u Ferrari, momčad koja naslov prvaka nije okusila još od davne 1979. godine s Jodyjem Scheckterom. Od 2000. pa do kraja 2004. godine nitko mu nije bio ravan i osvojio je 5 naslova u nizu. Srušio je gotovo sve bitne statističke rekorde. Schumacher je svoju posljednju sezonu 2006. godine u Ferrariju odvozio za 46 milijuna dolara. Nakon neuspjelog mogućeg povratka u F1 2009. godine kao zamjena za ozljeđenog Felipea Massu, zbog bolova u vratu koje je zadobio prilikom pada s motocikla Schumacher je morao na kraju odustati. Tako je na kraju još bolje pripremivši se pričekao novu sezonu i vratio se natjecanju Formule 1 u 2010. godine s novom momčadi Mercedesa koja je preuzela momčad Brawn GP-a.

Rođen J. R. R. Tolkien
Na današnji dan 1892. godine rođen je J.R.R. Tolkien. Rođen je u gradu Bloemfonteinu u Južnoj Africi pod punim imenom John Ronald Reuel Tolkien. Pokrajina Oranje u kojoj je rođen bila je u to doba autonomna burska država, a Tolkienov je otac bio direktor tamošnje engleske banke, koji se doselio onamo sa svojom suprugom iz Velike Britanije prije Tolkienovog rođenja. Tolkien je proveo rano djetinjstvo u Južnoj Africi, a preselio se s majkom u Englesku u doba kad mu je umro otac. U Engleskoj mu se majka preobratila na katolicizam, unatoč jakim prosvjedima svoje baptističke obitelji. Umrla je od dijabetesa kad je Tolkienu bilo samo 12 godina (u to doba još nije bilo inzulina). Pred smrt povjerila je skrb i odgoj svoje djece svećeniku Francisu Xavieru Morganu, jer joj je bilo stalo da djeca budu odgojena kao katolici. I doista, Tolkien je do kraja života ostao pobožan katolik. Studirao je na Oxfordu. Jednom prilikom u mladosti bio je na planinarenju u Švicarskoj, u grupi od 12 ljudi, prelazeći alpske vrhove. Kasnije je priznao da su ga te uspomene inspirirale da napiše scene gdje prstenova družina prelazi Magleno gorje u Gospodaru prstenova. Tolkien je postao profesor na Oxfordu. Isprva je predavao anglosaksonski jezik, a zatim engleski. Proučavanje anglosaksonskog epa Beowulf inspiriralo ga u mnogočemu pri pisanju Gospodara prstenova, kao i njegova čvrsta katolička vjera.

Preminuo Conrad Hilton
Na današnji je dan 1979. godine preminuo je Conrad Hilton – osnivač svjetskog lanca hotela Hilton. Majka mu je bila pobožna katolkinja, a tako je odgojila i sina, koji je do smrti ostao vjernik. Svoje golemo bogatstvo Hilton je oporučno ostavio dobrotvornoj zakladi, no njegov sin Barron Hilton osporio je oporuku. Nakon sudske nagodbe dogovoreno je da dio bogatstva dobije sin, a nešto manji dio dobrotvorna zaklada. Danas se bogatstvo Barrona Hiltona procjenjuje na 2.3 milijardi dolara, a on je obećao nakon smrti 97% tog bogatstva ostaviti dobrotvornoj zakladi kojoj bi ono pripalo već prije, da nije osporio oporuku. Inače, Paris i Nicky Hilton su praunuke Conrada Hiltona.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content