Na današnji dan: 8. siječnja

Američki javni dug jedini put bio 0
Na današnji su dan 1835. godine Sjedinjene Američke Države jedini put bile bez javnog duga. Dogodilo se to za vrijeme predsjednika Andrewa Jacksona i ministra financija Levija Woodburyja. U svim ostalim razdobljima dug je postojao, manji ili veći. Najveći je bio u Drugom svjetskom ratu (oko 117.5% bruto društvenog proizvoda), a danas iznosi oko 15098 milijardi dolara ili nešto više od 100% BDP-a.

Prva službeno utemeljena tvrtka u Americi bila je New York Fishing Co
Poslovanje preko oceana počelo je još davno, no prva službeno utemeljena tvrtka u Americi bila je New York Fishing Co, upisana u registar na današnji dana 1675. godine.

Uvedena praksa o podnošenju izvješća o stanju nacije
Više od stoljeća kasnije, 1790. godine, prvi predsjednik SAD George Washington uveo je praksu podnošenja izvješća o stanju nacije, „State of the Union”, koji se održao do danas.

Odaslana prva telegrafska poruka
Točkice i crtice u određenom rasporedu čine abecedu koju je smislio Samuel Morse, a prva telegrafska poruka poslana na taj način dogodila se upravo na današnji dan 1838. godine u New Jerseyu.

Woodrow Wilson objavio svojih 14 točaka kojima su predložena načela međunarodnih odnosa
1918. godine Američki predsjednik Woodrow Wilson objavio je svojih 14 točaka kojima su predložena načela međunarodnih odnosa nakon Prvog svjetskog rata, te osnivanje Lige naroda. Wilsonovih 14 točaka:
1. ugovori o miru trebaju se sklapati javno i poslije toga ne smije biti nikakvih tajnih sporazuma, a diplomacija će uvijek raditi javno
2. apsolutna sloboda pomorske plovidbe tijekom rata i mira izvan teritorijalnih voda
3. ukidanje svih ekonomskih prepreka
4. snižavanje nacionalnih naoružanja na najmanju moguću mjeru koja odgovara sigurnosti pojedinih zemalja
5. nepristrano rješavanje kolonijalnih zahtjeva, uzimajući u obzir interese naroda o kojima je riječ
6. odlazak stranih vojnih snaga s ruskog teritorija
7. odlazak stranih vojnih snaga iz Belgije i uspostava njene pune suverenosti
8. oslobađanje cijeloga teritorija Francuske s korekcijom granice u Elzasu i Loreni koje su 1871. oduzeli Prusi
9. uspostava Italije u njenim nacionalnim granicama
10. puna sloboda za autonoman razvitak naroda Austro-Ugarske
11. evakuacija Rumunjske, Srbije i Crne Gore te slobodan prilaz
moru za Srbiju
12. autonoman razvoj za neturske narode u Osmanskom
Carstvu, slobodan prolaz kroz Dardanele
13. osnivanje slobodne Poljske s izlazom na more i priključenje
Poljskoj onih teritorija koji su naseljeni Poljacima
14. osnivanje Društva naroda, koje će pružiti jamstvo za
političku i teritorijalnu neovisnost malih država

Rođen Ivan Gundulić
1589. godine rođen je Ivan Gundulić, hrvatski pjesnik i književnik. Obrazovao se u Dubrovniku, gdje su mu, uz ostale, učitelji bili Toskanac Camillo Camilli, koji je dopunio Tassov Oslobođeni Jeruzalem te svećenik Petar Palikuća, koji je na hrvatski preveo Život Carla Borromea. Nakon završetka školovanja, 1608. godine postaje član Velikoga vijeća. Nastavljajući obiteljsku tradiciju, obavlja više državno-administrativnih službi u Dubrovniku i okolici; dva je puta bio knez u Konavlima (1615. i 1619.), a u Dubrovniku je uglavnom obavljao pravničke poslove. Književni rad Gundulić je započeo pisanjem drama u stihu i, vjerojatno, pjesama. U predgovoru svoje prve tiskane knjige Pjesni pokorne kralja Davida svoja mladenačka djela naziva „porodom od tmine“ jer im je svrha bila zabava, tj. ta djela nisu odgovarala protureformacijskoj poetici i ideologiji. Od dramskih djela sačuvane su Arijadna, Prozerpina ugrabljena od Plutona, Dijana i Armida, dok su Galatea, Posvetilište ljuveno, Čerera, Kleopatra, Adon i Koraljka od Šira izgubljene. Za Dijanu (obrađuje mit o božici Dijani zaljubljenoj u lijepoga mladića Endimiona) i Armidu (tematizira epizodu o Armidi i Rinaldu iz dvadesetoga pjevanja Oslobođenoga Jeruzalema Torquata Tassa) vjerovalo se, zbog kratkoće (svaka ima tek oko 90 stihova), da su samo odlomci, dok Milan Rešetar nije dokazao da je riječ o cjelovitim tekstovima – dramskim prizorima. Ispjevane su osmercem, uz mjestimičnu upotrebu dvostruko rimovanoga dvanaesterca.

Rođen Elvis Presley
Na današnji dan 1935. godine u 4:35 sati ujutro rodio Elvis Presley, od oca Vernona Elvisa Presleya (kojemu je bilo samo 18 godina) i majke Gladys Love Presley (22 godine). Zanimljivo je da se Elvis rodio s identičnim bratom blizancem, no taj je brat bio mrtvorođenče. Po majci Elvis je imao dio Cherokee indijanskog porijekla. Od djetinjstva je Elvisu omiljena hrana bio sendvič od kikiriki maslaca, banane i pržene slanine. Prirodno je imao svijetlu kosu, no kasnije ju je bojao u crno. U djetinjstvu je morao nositi traperice, zbog čega ih nije volio u odrasloj dobi. Zanimljivo je da Elvis nikada nije naučio čitati note, no glas mu je navodno imao opseg od preko osam oktava. Zanimljivo je i da je imao crni pojas u karateu. Umro je u dobi od samo 42 godine na svom posjedu Graceland.

Preminuo Ferdo Livadić
1879. godine preminuo je Ferdo Livadić, hrvatski skladatelj. Prvo glazbeno obrazovanje stekao je u samoborskoj školi, gdje mu je učitelj bio Josip Herović, osnivač samoborske puhačke glazbe. U Zagrebu je nastavio obrazovanje učeći pjevanje i violinu. Godine 1815. otac ga šalje u Graz (Austrija) na studij prava. U isto je vrijeme Livadić je studirao i glazbu kod skladatelja Anselma Hüttenbrennera, prijatelja Beethovena i Schuberta. Uskoro je Livadić postao poznat u Grazu kao violinist, pijanist i skladatelj, pa ga je Štajersko glazbeno društvo proglasilo počasnim članom. Ferdo Livadić je skladao glazbu više od 40 godina. Ostavio je brojčano velik opus od preko 250 skladbi; skladao je uglavnom komorna, klavirska i vokalna djela; stvarao je brzo, često za neku određenu prigodu. Svojim je djelom otvorio put hrvatskoj nacionalnoj glazbi Vatroslava Lisinskog i Ivana Zajca. Livadić je također aktivno sudjelovao i u društvenom i političkom životu Samobora.

Preminuo Marko Polo
Na današnji dan 1324. godine preminuo je poznati srednjovjekovni putopisac i istraživač Marko Polo. Zanimljive su teorije po kojima je on rođen u gradu Korčuli na istoimenom hrvatskom otoku. Naime, u tom gradu i danas postoji obitelj Polo (s plemićkim pridjevom de prezime glasi Depolo), za koju se smatra da je ista iz koje je potekao Marko. Sa 17 godina otišao je na put u Aziju, gdje je proveo 24 godine bez povratka kući, ukupno proputovavši oko 24,000 kilometara. Kad se konačno vratio, nastanio se u Veneciji, koja je u to doba bila u ratu s Genovom. Marko Polo sudjelovao je u bitki između Mlečana i Genove koja se odigrala pokraj Korčule. Njegova galija je poražena i on je odveden u zarobljeništvo u Genovu. Tamo je proveo duže vrijeme u zatvoru, gdje je svoje doživljeje iz putovanja po Aziji diktirao kolegi zatvoreniku imenom Rustichello iz Pise. Knjiga koja je tako nastala nosila je naziv “Il Milione” (Milijun). Marko Polo preminuo je kratko vrijeme nakon što je ovjerio oporuku kojom je podijelio svoj novac na nasljednike i oslobodio jednog “tatarskog” roba, koji ga je možda pratio na putovanjima po Aziji.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content