Nova zemlja: Informativno-edukativni centar u Noskovačkoj Dubravi u zagrljaju prirode

Ljetnikovac grofa Draškovića star 200 godina, smješten na području Regionalnog parka Mura-Drava u Noskovačkoj Dubravi, iz stare oronule zgrade izrastao je u objekt čiji interijer ne ostavlja ravnodušnim ni jednog posjetitelja.

Ljetnikovac je obnovljen u sklopu projekta EU Natura 2000, a svoja vrata svečano je otvorio prošle godine, pet godina od početka inicijative. Građevinske radove u vrijednosti preko dva milijuna kuna financiralo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (sredstvima NIP-a), a opremanje je osigurala Virovitičko-podravska županija.

U sklopu objekta nalaze se Područna škola OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica s devet učenika, a koja je i prije uređivanja služila svojim učenicima, Informativno-edukativni centar Noskovačka Dubrava i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Objekt trenutno raspolaže smještajnim kapacitetom za 16 osoba te sanitarnim čvorovima, no uskoro će se taj broj povećati na 32, što će omogućiti smještaj jednog razrednog odjeljenja za školu u prirodi, a i mogućnost razvoja turizma.

U sklopu objekta nalazi se i poučna staza „Dravi u zagrljaj“, dužine dva kilometra, a proteže se od ulaza u Informativno-edukativni centar do rijeke Drave na kojoj je dvadesetak informativnih tabli. Cilj joj je posjetitelje prvenstveno upoznati s područjem u kojem se nalaze (rezervat biosfere, regionalni park i od ranije zaštićena skupina stabala), kao i s biološkom raznolikošću tog područja. U sklopu objekta postoji i odmaralište za bicikliste , kao i biciklistička staza.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo, navela je kako se od samog službenog otvorenja u objektu kontinuirano održavaju mnogobrojne aktivnosti, studentske prakse, dječje radionice, a u procesu izrade su i programi škole u prirodi.

Tek što se završi jedan projekt, već se kreće u novi. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je sufinanciranje projekta zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti „Interaktivni prezentacijski postav Informativno-edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi“. Cilj projekta je prezentacija i promocija izuzetne biološke, krajobrazne i geološke raznolikosti Regionalnog parka Mura-Drava, odnosno Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, pod zaštitom UNESCO-a, ali i jačanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti.

S obzirom na količinu provedenih projekata i projekata koji su u pripremi, nema sumnje da će ovaj objekt biti dio mnogih priča i uspomena u godinama koje slijede.

(Nova zemlja, foto:arhiva vpz.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content