Održana 26. sjednica Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica

U ponedjeljak, 25. siječnja je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Željka Vrbosa, voditelja Grupacije, održana 26. sjednica Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u pčelarstvu na području Virovitičko-podravske županije.
Prema podacima, u razdoblju od prvog do osmog mjeseca 2015. godine, uvezeno je 609 tona meda, što iznosi 1,45 milijuna eura, a izvezeno je 158 tona ili 765.537 eura, što ukazuje na činjenicu da uvoz meda drastično raste, te da je uvezeni med višestruko jeftiniji od izvezenog.

Na sjednici je zaključeno da je potrebno učiniti maksimalne napore, u cilju smanjenja gubitaka pčelinjih zajednica, koji, na području Virovitičko-podravske županije, ovisno o lokaciji, iznose 7 – 50%, čime je, u budućnosti, upitna proizvodnja meda u ovom obimu.
Zaključeno je i da se osnaže aktivnosti, nastupima na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu, na brendiranju meda iz Virovitičko-podravske županije, te održi kontinuitet ocjenjivanja meda, kojim se argumentira izuzetna kvaliteta meda, osobito bagrema i lipe, s područja Virovitičko-podravske županije, što će doprinjeti povećnju tražnje i plasmana meda.

Na sjednici je istaknuta i potreba nastavka kontinuiranih održavanja stručnih predavanja za pčelare, u cilju stjecanja novih znanja i primjene tih znanja u praksi. Istovremeno, građanima treba predočiti sve informacije o korisnosti meda za ljudsku upotrebu.
Istaknuta je i potreba upoznavanja potrošača sa kvalitetom i prednostima domaćeg, hrvatskog meda u odnosu na uvozni med, upitne kvalitete, te razmjena iskustava sa pčelarima iz drugih europskih zemalja (Slovačka, Mađarska i dr.), s ciljem unaprijeđenja pčelarske proizvodnje u Hrvatskoj, osobito u subvencioniranju selećih pčelara.

Samo u veljači 2016. godine, pčelari će se, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a posredstvom HGK – Županijske komore Virovitica, predstaviti na dva sajma:
23. izložbi hrane i pića „Histria 2016.“ u Puli, od 12. – 14. veljače te na 21. Viroexpu 2016., Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici, od 26. do 28. veljače 2016. godine.

(HGK)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content