Partnerstvo sa gospodarstvom Baranjske županije na projektu Interpretacijski centar flore i faune rijeke Drave

Općinski načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić zajedno s pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Općine Pitomača Danijelom Petkovićem, stručnom suradnicom za ruralni razvitak i investicije Majom Brođanac, ravnateljicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjanom Arnold Sabo, stručnom suradnicom Turističke zajednice Općine Pitomača Ivonom Pankaz i autorom Idejnog rješenja Rajkom Stilinovićem, održao je sastanak s upraviteljem Šumarskog gospodarstva Baranjske županije Republike Mađarske Tamasom Kocsisem i njegovim suradnicima.

Cilj sastanka je bio dogovaranje zajedničke suradnje u obliku partnerstva na projektu Interpretacijski centar flore i faune rijeke Drave u Križnici koji se priprema za prijavu na Javni poziv iz Interreg V-A Program suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

Nakon uspješno dogovorenog partnerstva, utvrđeno je da će nositelj projekta biti Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije dok će partneri na projektu biti Općina Pitomača, Turistička zajednica Općine Pitomača i Šumarsko gospodarstvo Baranjske županije. Raspravljalo se o mogućim aktivnostima projekta te je dogovorena dinamika izrade prijave na najavljeni natječaj iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. uz pomoć VIDRE – Agencije za regionalni razvoj VPŽ.

Nakon održanog sastanka u prostorijama Općine Pitomača, sudionici sastanka su obišli lokaciju budućeg Interpretacijskog centra flore i faune rijeke Drave u Križnici.

Projektom će se utjecati na očuvanje biološke raznolikosti uz rubna staništa rijeke Drave na Križnici, a u interpretacijskom centru će se kroz prikaz flore i faune rijeke Drave utjecati na zaštitu istog kroz održavanje edukacija, interpretacijom sadržaja, informativnim pločama itd.
Začetnik projekta je Općina Pitomača koja je stari vojni objekt dobila od RH te rekonstrukcijom istoga želi spriječiti njegovo propadanje te u potpunosti prenamijeniti u Interpretacijski centar flore i faune. Spajanjem tradicijske kulture življenja sa rijekom Dravom, flore i faune rijeke Drave i prostora uz rijeku, obnovom ekološke raznolikosti, interpretacijski centar doprinijeti će jačanju ove destinacije kao privlačnog i prepoznatljivog mjesta ne samo u Virovitičko-podravskoj županiji, nego u cijeloj Republici Hrvatskoj i široj regiji.

(www.pitomaca.hr)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content