Pogubna politika Milanovićeve vlade tjerala je mlade iz Hrvatske

Sunce je već zašlo na zapadu. Mrak je. Oko 17:30. Prvi putnici stižu na virovitički Autobusni kolodvor. Kovčezi se vuku na kotačima. Rulaju kroz malene lokve vode. Svi šute. Tek tu i tamo netko povlači dim cigarete. Žari se u mraku. Čekaju autobus za Njemačku…

Pogubna politika Zorana Milanovića “ubila” je hrvatsku mladost. I dok kvazi statistika kazuje da smo u plusu, sve je to jedna bestidna laž jer onima koji odlaze nije bolje. Oni odlaze jer žele bolje za sebe, za svoje roditelje i djecu.

Minute plove kao čelične lađe na pučini bez vjetra. Sporo. Nekome kane suza, nekome se prolomi tihi jecaj. Zatvore ga rupčićem, priguše rukom. Kako se približava vrijeme odlaska, gužva na peronu sve je veća, plač sve jači, cigareta je sve više. Dim iznad perona kazao bi da je to mješavina od minimalno 50-ak proizvođača duhana. Domaće su…

ANA U NJEMAČKOJ RADI VEĆ ŠEST MJESECI

Onima koji odlaze stišće se desnica, želi se sreća. Tu su njihove obitelji. Tu su da ih isprate, požele im sve najbolje. Nadaju se da će njihova djeca postati „netko i nešto tamo gore“.

– U Njemačkoj sam već šest mjeseci. Radim kao sobarica. Dobro je, može i bolje. Nadam se da će sa mnom uskoro i zaručnik – kazuje nam krhka Ana, 25-godišnja plavuša iz Đurđevca, dok je zaručnik Virovitičanin. Steže ju. U polumraku kolodvora nježno joj dodiruje usne. Kasnije, kad svi odu, u mraku i on će, da nitko ne vidi, rukom otjerati suzu. Ljubav je to…

Od njih dvadesetak nekoliko je onih koji ni ne znaju što ih čeka. Nemaju ništa dogovoreno, idu „na slijepo“, ali mnogi su otišli tako i dobro im je.

ZAHVALJUJUĆI MILANOVIĆU U NJEMAČKU JE OTPUTOVALO 100.000 HRVATA

– Idemo jer puno je naših gore. Neki su već dvije godine, no najviše ih je otišlo lani. Kada kažu da je u Njemačku, zahvaljujući Zoranu Milanoviću prošle je godine otišlo 100.000 Hrvata, čini nam se da ih je otišlo i više. Želja nam je zaraditi i jednog se dana vratiti. Mi volimo ovu zemlju, ali u zadnje četiri godine je opustošena i to je svima ubilo nadu – kazao nam je ….

Na virovitički kolodvor stiglo je nekoliko autobusa koji idu „via“ Njemačka. Na njima je pisalo Köln, Hamburg, München, Berlin. Mladi Virovitičani, ali i nekoliko starijih krenulo je na put za boljim životom. Dvadesetak ljudi odlučilo je otići iz Lijepe Naše u „Dojčland“. Svi oni putuju s jednim ciljem – pronaći posao i ostvarili nešto što im je “ubila” zlokobna politika Zorana Milanovića u protekle četiri godine. Autobusi su otišli, jecaj je ostao, suza se osušila, nada onih koji su otišli jaka je poput titana. I ne gasne jer oni ne žele puno, žele se vratiti jednog dana kada o mladima država bude vodila više brige. Nadamo se da su ti dani pred nama… (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content